Anders Högberg, aktivitetsansvarig på PRO i Solna, inleder filmvisningen med några ord om Jane Austen.
Anders Högberg, aktivitetsansvarig på PRO i Solna, inleder filmvisningen med några ord om Jane Austen. Foto: Alexander Kuronen/Sveriges Radio

Biografer slopar kontanter – kritiseras av pensionärer

Svenska Bio vs PRO
7:39 min

Från och med den 1 november går det enbart att betala med kort om man vill besöka någon av de 35 biografer som drivs av Svenska Bio. Beslutet möts av kritik från såväl Pensionärernas riksorganisation som från pensionärerna själva.

Bland damerna på PRO:s filmträff i Solna är domen hård, när de möts av beskedet att Svenska Bio lägger ned kontanthanteringen på samtliga biografer i november.

– Jag tycker det är väldigt dåligt. Det händer så mycket med de där korten. Det ser man ju varje vecka på teve, att det är nån som stått bakom och tittat vad man har för nummer. Jag tycker det är obehagligt det där med kort, säger Bodil Persson.

– Överhuvudtaget tycker jag det är tråkigt att man inte får använda kontanter på många ställen. En del vänjer sig ju så klart, men just nu tror jag att det mest drabbar de äldre, säger Marie-Louise Ingstedt.

PRO:s ordförande Christina Tallberg är även hon kritisk mot Svenska Bios beslut:

– För många äldre så tror jag att man uppskattar det här med att gå på bio, och det biograferna står för. Jag tror att om det blir mer och mer känt att man inte kan köpa biljetter på vanligt sätt som man är van vid, utan enbart blir hänvisad till de här digitala lösningarna, då tror jag att det kommer bli ganska stor besvikelse. Men det är ju biograferna som själva bestämmer - vill man verkligen ha alla typer av biobesökare, eller är det bara en viss grupp som man vill ska komma till deras biografer?

Svenska Bio är den näst största biografkedjan i Sverige efter SF, och är på flera orter i landet helt dominerande. Åke Hedlund, driftchef på Svenska Bio, motiverar beslutet så här:

– Det är inte kul att sitta på en biograf på landsorten, och räkna pengar på kvällen ensam i en foajé. Det vill vi komma bort ifrån, och vår personal vill komma bort ifrån det. Sen känner vi att det inte längre är efterfrågat med kontanter. Alla har kort, så varför behålla en tjänst som ingen egentligen efterfrågar, och som gör att vår personal känner olust?

– Vem tar ut pengarna och stoppar dem i madrassen idag liksom? Det finns inte. Och den som nu gör det och vill göra det behöver inte gå på bio då. Det är några få som lever kvar i en svunnen tid, säger Åke Hedlund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".