Nasrin Barati och Puttrik.
Nasrin Barati och Puttrik. Foto: Press

Dockteater tar sig an dataspelsberoende

"Puttrik"-regissören: "Jag hoppas den skapar dålig stämning vid middagsbordet"
1:18 min

Med figurer, skuggspel och skådespel tar berättelsen om "Puttrik" upp en pappas besatthet av dataspel. Det är dockteatern Sesam i Göteborg som tar sig an ämnet och för regi och manus står den konstnärliga ledaren Nasrin Barati. Hon hoppas att teatern kan skapa lite dålig stämning vid middagsbordet.

– Jag vill bara att de vackra fina papporna ska lyfta upp huvudet och se den lilla pojken eller flickan som sitter där, och gå och krama sina barn. Hoppas att det blir lite dålig stämning, att de känner igen sig, säger Nasrin Barati.

Det var för två år sedan som idéen föddes hos Nasrin Barati om en föreställning om dataspelberoende. Hon såg då allt fler barn dyka upp till Teater Sesam med huvudet nere i sina telefoner och surfplattor. Och även om det inte finns fastställt i forskningen att "dataspelsberoende" är eller kommer att bli en diagnos, så menar Nasrin Barati menar att hon ser problemet med sina egna ögon.

Premiär för "Puttrik" 28 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".