Abba
Abba Foto: Olle Lindeborg/TT.

ABBA återförenas med teknikens hjälp

Snart får Abba-fansen en ny chans att se det legendariska popbandet uppträda. Men Björn, Benny, Anni-Frid och Agnetha ska inte själva inta scenen tillsammans igen - inte rent fysiskt i alla fall.

– Det ska bli som en Abba-konsert, berättar medlemmarnas manager Görel Hanser för TT, och beskriver tekniken som används som "en väldig vidareutveckling av hologramtekniken".

Planen är att showen ska ha premiär 2018, men exakt vilka arenor som får besök av den virtuella kvartetten är ännu inte bestämt.

"Vi har inspirerats av de obegränsade möjligheterna för vad framtiden innebär och gillar verkligen att vara med och skapa något nytt och dramatiskt med det här. En tidsmaskin som fångar essensen av vilka vi var. Och är", säger Benny Andersson i ett pressmeddelande.

Nya underhållningsformer

Simon Fuller, som bland annat ligger bakom tv-konceptet "Pop Idol" som senare blev "American Idol" och svenska "Idol", berättar i pressmeddelandet att han har inspirerats av Abba-medlemmarnas kreativitet och idéer.

"Vi utforskar en ny teknologisk värld med virtuell verklighet och artificiell intelligens i spetsen, som gör det möjligt för oss att skapa nya former av underhållning och innehåll som vi inte har kunnat föreställa oss fram till nu", säger den brittiske tv-producenten och artistmanagern.

Abba, Sveriges mest framgångsrika popgrupp internationellt sett, bildades 1972 och fick sitt stora genombrott i och med Eurovision Song Contest-segern 1974, då de tävlade med låten "Waterloo".

Hall of Fame

Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad och Benny Andersson spelade tillsammans fram till 1982 och han under ett decennium släppa åtta studioalbum och göra ett så stort avtryck i musikhistorien att de 1993 tilldelades Grammisgalans hederspris och 2014 blev gruppen invald i Swedish Music Hall of Fame.

I januari samlades alla fyra Abborna för första gången på åtta år. Det var vid premiären för musikalen "Mamma mia! The party" på Tyrol på Gröna Lund i Stockholm som de intog scenen tillsammans. Händelsen uppmärksammades bland annat i amerikanska USA Today, People och New York Daily News samt i brittiska BBC och The Guardian.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".