Claes Malmberg och Ann Petrén
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Malmberg och Petrén gör Hemsöborna

Petrén och Malmberg om klassiska uppsättningar av Hemsöborna
2:51 min

Ann Petrén och Claes Malmberg blir Madam Flod och Carlsson på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i vår.

"Hemsöborna" är på samma gång folklustspel och tragedi av grekiska mått, konstaterar Ann Petrén som spelar den blint förälskade änkan Flod.

Stefan Metz regisserar uppsättningen, som enligt teaterchefen Anna Takanen blir full av formmässiga överraskningar.


– Vi kan bara säga att så här har ni aldrig tidigare sett kistan gå genom isen, säger han.

Claes Malmberg gör Carlsson, enligt Strindberg "en liten fyrkantig värmlänning", som kommer ut till Hemsö utan ens enklare kunskaper om sjöfart.

– Jag känner igen mig redan i inledningen, jag är djävligt dålig på båtar, säger Claes Malmberg som tycker sig ha även andra delar av Carlssons personlighet i sig.

Osande ordkrig 

Ytterligare en tragisk kärleksrelation på Kulturhuset Stadsteatern i vår är urpremiären av Ebba Witt Brattströms "Århundradets kärlekskrig". Regissören Nora Nilsson har dramatiserat ordkriget som gestaltas av sex skådespelare, däribland Lennart Jähkel och Cecilia Nilsson.

Mer nyskrivet

Nyskrivet är också Mark Hayhursts "Bortförd vid midnatt", ett drama med dokumentär grund som handlar om den unge tyske advokaten Hans Litten som 1931 gjorde Adolf Hitler svarslös i vittnesbåset där denne utfrågades om sina våldsamma anhängare. Två år senare tar Hitler makten och Litten fängslas utan rättegång.

På repertoaren finns även två musikaler. Först ut är succéuppsättningen av "Billy Elliot" från Malmö Opera, som nu görs med skådespelare från Stadsteatern och med 40 nya barn. Historien handlar om Billys väg till balettscenen i en industristad i norra England och musiken är skriven av Elton John.

Familjehemligheter

Dessutom blir Kulturhuset Stadsteatern först i Europa med att sätta upp den prisbelönta Broadwaymusikalen "Fun home", baserad på Alison Bechdels självbiografiska serieroman från 2006. I centrum står Alison som insett att hon är lesbisk och skriver ett brev till sina föräldrar. Det är dock inte hennes homosexuella kärleksliv som visar sig vara den stora nyheten, utan hennes fars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".