Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det senaste från kulturens värld.
Anne-Marie Körling ny läsambassadör. Foto: Stefan Tell/Kulturrådet.
Anne-Marie Körling ny läsambassadör. Foto: Stefan Tell/Kulturrådet.

All slags läsning ska vara ok, säger läsambassadören

Sveriges läsambassadör berättar om barn och ungas läsning
4:16 min

För ett år sedan förvandlades höstlov till läslov ett initiativ för att få fler unga att ta sig an litteraturen. Det viktigt för berättandet, menar Anne-Marie Körling, Sveriges läsambassadör.

Organisationen Läsrörelsens initiativ att göra om höstlovet till läslov är nu inne på sitt andra år. Och många politiker har anslutit till idén om ett lov för läsandet. Från och med nästa år ska också regeringen avsätta 5 miljoner för projekt under läslovet. En rejäl ökning från de drygt 300 000 kronor som i år läggs på initiativ kopplade till läslovet.

Anne-Marie Körling är Sveriges läsambassadör och tycker lovet är ett viktigt steg.

– Lovet är en markering av ett innehåll som är viktigt, vi behöver uppleva litteratur och delta i texternas världar, säger hon.

Hur får man in läsningen för barn som vill vara lediga och göra andra saker? 

– Jag tror att den som inte är så intresserad av att läsa måste få sitt val av läsning accepterat, att man inte säger att det där räknas inte som läsning. Vi  måste bredda synen på läsning, säger hon.

Gustav Fridolin (MP) har tidigare sagt att han hoppas att läslovet på sikt kan förbättra elevers läsförståelse. Ungas läsförståelse i skolan har försämrats enligt Pisa-undersökningarna.

Anne-Marie Körling tycker att det är bra att regeringen satsar pengar på läslovet men att läsning också måste få vara ett självändamål.

Finns det risk att gå miste om något när man ser en funktion med läsningen?

– Jag tror att man måste dela på frågan. När vi pratar med barn och unga så kan vi inte hela tiden säga att det här ska du göra för att det ska leda till något. Det är en upplevelse att läsa. 

– Samtidigt är den övre diskussionen voktig och handlar om att säkerställa att alla har rätt till skriftspråket så att alla kan studera.

Redaktionens läslovsläsning!

Här är några läslovstips inför vecka fyrtiofyra:

Cecilia Floris har lyssnat på ungdomsboken "Bara tre ord" av Becky Albertalli. Gulligt om två killar i Georgia USA som blir kära över nätet, nästan det enda de faktiskt vet om varandra är att de går på samma skola. Det är spännande att försöka lista ut vem den andra är och igenkänningsfaktorn är hög även hos någon som inte varit sexton på ett tag.

Viveca Bladh har berättat boken "Simbassängen" av SiHyeon Li och ja, ni läste rätt för här får man som läsande person hitta på berättelsen själv. Boken har inte något mer än titeln men underbara bilder från en simhall där två barn lär känna varandra och en spännande ny värld.

Erik Espeland  har läst "Amberville" av Tim Davies. Amberville är en stad som är helt bebodd med mjukisdjur. Men tänk inte att det är en bok för småttingarna bara för det. Boken kan snarare beskrivas som en blandning mellan "Det susar i säven" och "Gudfadern". En rå och mörk historia för unga vuxna som gillar mystik och intriger.

– Den här boken väckte mig intresse för krim och rekommenderas varmt. Det är också en trilogi så det finns mycket att hämta här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".