bild
Lars Gerdmar Foto: David richter

Ikon gåva till påven

Tog en månad att måla
1:52 min

Det tog en månads arbete och färgpigment från Florens. Men nu är ikonmålaren Lars Gerdmars målning av den helige Franciskus klar och blir en gåva från Svenska kyrkan och katolska kyrkan i Sverige till påven vid dennes besök.

Påven har ju tagit sitt namn från den helige Franciskus. Och de två har mycket gemensamt menar Lars Gerdmar och det har han försökt lyfta fram i bilden.

– Det som finns i bilden motsvarar det som finns högt på agendan både för påven Franciskus och Franciskus helgonet: fattigdomsbekämpningen, miljöfrågan, och bekämpningen av det onda, kriminaliteten.

På bilden ser man den helige Franciskus med en gloria som lyser av bladguld. Han står i Umbriens natur, omgiven av fåglar och fiskar. Där finns även den fruktade vargen från Gubbio som Franciskus omvände och i bilden omfamnar, och som Lars Gerdmar menar att man kan se som en symbol för bekämpandet av ondska.

Tagit en månad

- Det är en komplex konstart. Det är historiemåleri, porträttmåleri, abstrakt måleri, symbolmåleri och ljusmåleri. Det är så många olika uttryck i en och samma konst.

Själv är Lars Gerdmar djupt troende och hållit på med ikonmåleri i många år. Avsikten med ikonmåleri är att avbilda Kristus, bibliska händelser eller de heliga gestalterna. Men han värjer sig mot att det skulle var en konstform som idealiserar, eller glorifierar det den avbildar.

- Det är inte att glorifiera, utan snarare att avslöja något som alltid har funnits hos människan: den gudomliga närvaron. Och det gör man just genom porträttmåleriet, genom att framställa ögon, munuttryck och utstrålning på det sättet att det inte blir det ytliga som segrar. Utan att man går djupt in i människan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".