Frida Hyvönen.
Frida Hyvönen. Foto: Frida Hyvönen.

Frida Hyvönen närmar sig novellen genom texter på svenska

Frida Hyvönen: Jag tycker inte att såna som jag ska få Nobelpriset
1:29 min

Den fjärde november släpps svenska artisten Frida Hyvönens sjätte studioalbum. Den det är det första helt på svenska, och med det vill hon komma längre från sin egen röst.

– Jag har egentligen länge tänkt att jag kanske skulle prova något på svenska och nu så hände det lite av sig själv. Jag kände att jag hade en ton som var rätt lik min engelskspråkiga men att det var roligare att sitta och jobba med de svenskspråkiga låtarna. Så helt plötsligt hade jag många fler svenska låtar och jag tänkte: "jag kör på det spåret". 

Texterna är på svenska, och det är mycket text. Låtarna handlar om sånt som när det står en ful gubbe i hörnet av trädgården, om att vara i en relation som är så destruktiv att den känns som ett fängelse eller om det svåra med att bo i en stad som alla har bestämt sig för är fantastisk.

Frida Hyvönen menar att berättarrösterna i hennes låtar ofta är snarlika hennes egen person. Men till "kvinnor och barn" ville hon testa hur det kunde bli om hon försökte berätta helt andra historier. Hon har i arbetet med skivan mest inspirerats av novellförfattare, som Alice Munro, Lydia Davis och Lorrie Moore. Just att läsa noveller är också Frida Hyvönens bästa tips till aspirerande låtskrivare.

– Jag gör nog lite så, men är ju ingen romanförfattare och jag tycker inte att såna som jag ska få Nobelpriset.

Albumet "Kvinnor och barn" släpps fredagen den 2 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".