En man med höglurar, en finsk flagga och en bokhylla
Biblioteken erbjuder få finska ljudböcker. En stor andel är språkkurser. Foto: Lotta Hoppu / SR Sisuradio, Sascha Kohlmann & Seppo Vuolteenaho/Flickr/CC BY
Finnblicken

Finska ljudböcker närmast obefintliga på biblioteken

Stadsbiblioteket i Göteborg: "Utbudet från leverantörerna är främst på cd"
0:30 min

Ljudböckerna ökar i popularitet både i Sverige och i Finland. Det syns också på biblioteken där ljudböckerna lånas flitigt. Trots detta är utbudet av finska ljudböcker på de svenska biblioteken inte stort. För att kunna ta del av det mesta som erbjuds måste man äga en cd-spelare.

Ljudböckerna blir allt populärare i Sverige. Enligt Sveriges Radios Kulturnytts rundringning till svenska förlag ger flera av dem ut bok och tillhörande ljudbok samtidigt.

Formatet på ljudboken är också i förändring. Allt färre ljudböcker ges ut på cd när de ivriga lyssnarna allt mer går över till e-ljudböcker och ljudböcker i mp3 format.

Ändå erbjuder biblioteken i Sverige nästan enbart finska ljudböcker i cd format.

Viveka Hallberg har ansvar för de finskspråkiga böckerna vid Göteborgs stadsbibliotek. Hon är själv förvånad över att finska ljudböcker främst finns på cd.

Om cd:n är ett utdöende format, varför finns nästan alla ljudböcker på finska enbart tillgängliga på cd?

– Jag har inte något bra svar på det. Jag kollade också snabbt och jag såg att det finns 116 titlar på cd och bara sju i mp3 format, säger Viveka Hallberg.

På Göteborgs stadsbibliotek finns enbart tre e-ljudböcker på finska.

Om man inte äger en cd-spelare kan Sveriges andra största stadsbibliotek alltså enbart erbjuda tio ljudböcker på finska, varav de flesta är språkkurser.

Och bättre ser det inte ut på andra håll i landet, exempelvis i Stockholm är utbudet också litet.

Liten efterfrågan, litet utbud

Viveka Hallberg förklarar det lilla utbudet med att det både finns en liten efterfrågan och därför också ett litet utbud.

– Vi köper från olika leverantörer och där har utbudet varit främst på cd. Om man inte hittar någonting så är det jättebra att man frågar oss varför det inte finns. Vi försöker så långt vi har möjlighet köpa in det som saknas.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".