Beyonce Jay-Z och Hillary Clinton
Foto: Justin Sullivan / TT

Artister tar ställning i USA-valet, men valet saknar kulturpolitiska frågor

Några New York-bor om frånvaron av kultur i valet
0:21 min

Stjärnornas ställning i presidentvalet är av stort intresse för presidentkandidaterna. Men diskussioner om kultursatsningar mellan de två kandidaterna lyser med sin frånvaro.

Nu har vallokalerna öppnat i USA, men troligen har inte kulturpoltiken så stor betydelse för vad medborgarna väljer. Det har nämligen knappt pratats om kultur under valrörelsen – i USA är det statliga stödet för kultur förhållandevis litet jämfört med Sverige. Cirka 1,3 miljarder kronor av budgeten går till kultur och det är en ungefär en tiondel av svensk kulturbudget.

Reporter Åsa Secher frågade några New York-bor varför de tror att kulturpolitiken inte har varit viktig i valet.

Nathan Ambach skulle gärna höra Clinton och Trump prata mer om sin kulturpolitik, men han har gett upp hoppet om att få höra något intressant överhuvudtaget i den här valrörelsen som han inte alls tycker har varit särskilt kul. En annan New York-bo, Dorlicia Smith, tror att anledningen till att det varit så tyst om kulturen är för att det inte är lika viktigt för kandidaterna som det är för väljarna.

 

 

Antalet artister som vill använda sin röst för att påverka utgången av resultatet har blivit fler för varje dag närmare valet.

Hillary Clinton kan räkna världsstjärnor som Adele, Oprah, Robert De Niro, Pharell. Senast i lördags visade också Beyonce och Jay Z starkt stöd till Clinton under en konsert.

– Jag vill att min dotter ska växa upp med en kvinna som leder vårt land, så att hon förstår att hennes möjligheter är obegränsade, sade hon enligt Variety.

Donald Trump har i sin tur fått stöd från stjärnor som Mike Tyson, Kid Rock och countrysångerskan Loretta Lynn.

Men kulturpolitiken verkar inte vara avgörande för hur man ställer sig till presidentkandidaterna. Både Hillary Clinton och Donald Trump är ganska otydliga på den punkten som knappt diskuterats alls inför valet.

I USA är de statliga stödet för kultur förhållandevis litet om vi jämför med Sverige. The National Endowment for the Arts (NEA) är den amerikanska motsvarigheten till den svenska myndigheten Kulturrådet. Och NEA:s budget är i dag motsvarande 1,3 miljarder kronor vilket är mindre än en tiondel av Sveriges kulturbudget.

NEA har tidigare varit en vattendelare i amerikansk politik där Republikanerna med jämna mellanrum föreslår att myndigheten ska läggas ned och även att det statliga stödet till public service ska dras in. Hillary Clinton tog däremot NEA i försvar under en utfrågning i Iowa förra året:

– Jag är för estetiska ämnen i skolorna och jag stödjer National Endowment for the Arts. Jag var en av de ledare under Clinton-administrationen som försökte hålla den levande när andra ville lägga ned den eftersom jag verkligen tror att undervisning i estetiska ämnen är viktig på egna grunder", sade Hillary Clinton då.

Vad gäller Donald Trump så försökte Washington Post tidigare i år  pressa honom på hans inställning till NEA:s storlek. Men han hänvisade till kongressen:

– Kongressen, som representerar folket, bestämmer vilka prioriteringar som kan göras.

När han blev tillfrågad om hur han som president vill stimulera de kulturella näringarna hänvisade han till marknadskrafterna:

– Den fria marknaden kommer att tala om för oss vilka företag som lyckas och inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".