Två kvinnor närbild
Kulturminister Alice Bah Kuhnke och utredaren Anette Novak. Foto: JESSICA GOW / TT

Gratistidningar ska kunna få mediestöd

Utredaren Anette Novak: "Mediestödet kan gå till gratistidningar"
1:09 min

När medieutredningen idag presenteras är lokalpressens framtid en viktig del och en av nyheterna är att presstöd kan gå till flera typer av medier till exempel gratistidningar. Samma demokratiska krav som idag finns i public servicebolagen SR och Svt ska ställas på alla medier.

Utredningen har tittat på hur det kan skapas ett nytt, modernare mediestöd som ersätter presstödet 1 januari 2018. Förslaget innebär att driftstödet ersätts av ett produktionsstöd som riktas till allmänna nyhetsmedier som producerar kvalitativ och allsidig journalistik, rapporterar Ekot.

Utredningen föreslår att det nya mediestödet ska ha samma krav på demokratisk värdegrund som det som finns i Radio- och tv-lagen. På frågan om detta skadar yttrandefriheten svara regeringens särskilda utredare, Anette Novak, att staten garanterar yttrandefriheten i den roll som staten har som upprätthållare av grundlagarna.

– Det står var och en fritt att uttryck sig så långt man vill inom ramen för grundlagarnas riktmärken. Staten ska inte spendera allmänna medel på medier som inte ställer upp på de värden som ligger till grund för yttrandefriheten, säger Anette Novak. 

  • De nya förslagen innebär bland annat en ny form av presstöd som ska vara plattformsoberoende. Flera nya aktörer föreslås kunna få presstöd, bland annat digitala- och gratismedier.
  • Extra stöd ska ges för underbevakade områden samt för förbättrad tillgänglighet. 
  • En branschnämnd med representanter ur mediebranschen ska avgöra vilka media som tilldelas mediestöd. Fler ska släppas in samtidigt som kraven ökar. 

 
Ramen i mediestödet utökas med 165 miljoner kronor till år 2020, då det uppgår till 732,1 miljoner kronor. Det nya mediestödet föreslås träda i kraft den 1 januari 2018.

 

I den medieundersökning som gjordes i samband med utredningen svarar 43% av svenskarna att de ofta eller ibland möter stora förändringar i närområdet utan att ha blivit informerade om det, säger Anette Novak. 

Medieutredningen som presenteras idag tillsattes för över två år sedan och uppdraget att se hur alla i framtiden ska ha möjlighet att ta del av allsidig nyhetsförmedling var i landet man än bor.

När den första delen i utredningen presenterades för lite drygt ett år sedan så skrevs det om en "dyster framtid för journalistiken". Dels menade utredarna att papperstidningen är dödsdömd och att medieborgare delvis skulle ersätta journalister.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".