Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Mandel Ngan/TT.

Affärsmannen och tv-kändisen Donald Trump USA:s president

Det blir alltså affärsmannen Donald Trump känd från tv-programmet "The Apprentice" som blir USAs nästa president – medier är självkritiska efter rapporteringen kring opinionsmätningarna och kändisarna besvikna på valresultatet.

Och det är oväntat att nu Donald Trump vinner, många opinionsmätningar har förutspått förlust och han har ju också flitigt hånats som en skojare inom underhållningsvärlden.

Under natten har amerikanska TV programmet - The Daily Show med Trevor Noah haft en liten valvaka.

– Det här visar att vem som helst kan bli president – men det hjälper om du har en penis. Och Trevor Noahs sidekick i studion var skådespelaren Roy Wood Junior.

– Det känns som USA:s begravning, säger Roy Wood Junior.

Och kändisarna har varit i fokus även om artisterna Ted Nugent, John Voight och Loretta Lynn ställt sig bakom Trump - så är det det många fler som basunerat ut "I am with her" och alltså är på Clintons sida.

Adele, Beyonce och Madonna för att nämna några.

Amerikanska artisten Cher har hotat med att lämna planeten om Trump vinner och hon skriver på twitter "världen kommer inte att bli sig lik, jag känner mig ledsen för de unga skull"

Tailor Swift, Jon Bon Jovi, Jay-z har tydligt och ganska aktivt gett sitt stöd åt Hillary Clinton.

Netflixserien Black Mirror som kan beskrivas som en teknikrysare om negativa konsekvenser av en digital värld kommenterar valet på twitter: "Det här är inte ett avsnitt i serien, det här är inte marknadsföring, det här är verkligheten". Om det är en utopisk eller dystopisk prognos kan vi bara gissa.

Sångerskan Lady Gaga twittrar att hon inte kan tro att det är sant: "Hillary borde ha vunnit en jordskredsseger". Hon skriver också att Trumps kandidatur till presidentposten var ett skämt - "och nu händer detta". Hon uppmanar sina följare att stå upp för "jämlikhet och kärlek".

Sångerskan Katy Perry har varit en av Hillary Clintons starkaste supportrar, och hennes låt "Roar" har blivit som ett ledmotiv för Clintons kampanj. "Jag kommer att gråta bort mina falska ögonfransar i natt", twittrar hon. Under Clintons valvaka i New York i natt höll hon ett brandtal för Clinton och för tolerans, och berättade samtidigt att hennes föräldrar stödjer Trump:

– Men vet ni vad? Vi kommer fortfarande sitta vid samma bord på Thanksgiving, sade hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".