Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet. Foto: Johan Wingborg
Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet. Foto: Johan Wingborg

Professor kritiserar valbevakningen

Jesper Strömbäck "Medierna har stor anledning att vara självkritiska"
4:21 min

Opinionsmätningarna visade sig inte stämma och mediernas självkritik är befogad säger forskare.

Jesper Strömbäck är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet och han tycker att svenska mediehus bör vara självkritiska på grund av deras bevakning av USA-valet.

– Man har gett opinionsundersökningar så stort utrymme och väldigt mycket av rapporteringen har handlat om det politiska spelet och där är undersökningarna bränslet, säger Jesper Strömbäck. 

För tre dagar sedan kunde man läsa på många svenska nyhetssajter att Hillary Clinton ledde över Donald Trump med mellan 4-6 procents marginal i presidentvalet. Siffrorna var hämtade från flertalet av de opinionsundersökningar som genomförts innan valet och är ett återkommande inslag i medierapporteringen.

Jesper Strömbäck menar att man borde vara försiktig med vilka slutsatser man drar utifrån opinionsmätningarna.

– Opinionsundersökningar är det bästa redskap vi har för att försöka fånga den allmänna opinionen men det är inte en perfekt metod.

Särskilt svårt är det att försöka förutsäga ett valresultat där en central fråga är i vilken utsträckning olika grupper kommer att gå och rösta, menar Strömbäck. Det är en av anledningarna till felbedömningen i USA-valet.

– Här har man underskattat i vilken utsträckning Trumps väljare går och röstar och överskattat i vilken utsträckning de som röstar på Hillary går och röstar.

Vad skulle du vilja se mer av i valbevakningar?

– Det absolut viktigaste är ett större fokus på verkligheten, vilka problem finns i verkligheten och vilka förslag har de politiska partierna eller kandidaterna för att lösa dem,säger han och fortsätter:

– Jag skulle vilja se mindre fokus på opinionsmätningar och politiska kampanjer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".