Francis Ford Coppola i Stockholm
Francis Ford Coppola i Stockholm Foto: Roger Wilson/Sveriges Radio

Regissören Francis Ford Coppola jobbar med direktsänd film

"Trump verkar ha trevliga barn"
3:41 min

Francis Ford Coppola har kommit till för att ta emot  Stockholms filmfestivals hederspris, men själv råder han unga filmare att skaffa sig andra jobb - för att få ihop pengar.

Idag invigs Stockholms Filmfestival och Francis Ford Coppola har kommit till huvudstaden för att ta emot Stockholms filmfestivals hederspris: Stockholm Lifetime Achievement Award. Presskonferensen präglades naturligtvis också av valresultatet i USA.

Coppola menade att det är för tidigt att säga något om vilken typ av president som Donald Trump blir, eftersom mycket beror på vilka människor han kommer att omge sig av i sitt ämbete som president.
Francis Ford Coppola menade också att det funnits underskattade presidenter förr, som sedan genomfört saker som gjort avtryck i historien, som t.ex. Harry S Truman som var president under andra världskriget och tog de första initiativen för att skydda den svarta befolkningen i landet.

- Jag är en optimist och jag tror det bästa om alla, sa Coppola på dagens presskonferens. Om jag ska säga något positivt om Trump, så är han fantasifull och resultatorienterad. Han är inte heller extremt långt åt höger rent ideologiskt. Sen verkar han ha trevliga barn också, och det är alltid ett bra sätt att bedöma en person på, sa Coppola som också berättade att han gått på samma militärskola som Trump under en period.

Den 77-årige Coppola verkade rent allmänt nyfiken och intresserad av såväl historien som framtiden. Han berättade om hur mycket han beundrat och identifierat sig med Strindberg när han var ung, och hur han fortfarande njuter av att lära sig nya saker - en av de få roliga sakerna i livet som inte är skadligt för en, som han uttryckte det.


Redan för 15-20 år sedan insåg Coppola att Hollywood inte skulle vara intresserad av att göra den typen av filmer som han ville göra. Det var därför han gav sig in i vinindustrin. Och när han fick frågan på presskonferensen om vilket råd han skulle ge en ung filmare så var det att skaffa sig ett annat jobb. 

-Tjäna själv de pengar själv som finansierar dina projekt, så länge någon annan betalar din film så kommer du att göra den film som dom vill göra; menade han.


Coppola själv håller på och skriver på ett projekt som han hoppas ska förnya filmkonsten. Han vill göra en rad uppsättningar av "live-film" som ska sändas direkt till biografer över hela världen.
- Det ska se ut som en film, men vi ska framföra det hela live.
Historien är en släkthistoria, inspirerad av hans egen familj som kom till USA som fattiga invandrar och som nu förvandlats till en släkt av konstnärer.

Parallellt vill han också berätta en historia om tv-mediets utveckling som den viktigaste kulturyttringen efter andra världskriget - ett medium som till exempel förvandlat det amerikanska valet till en dokusåpa som sänds dygnet runt. För att inte tala om tv-reklamen, vars budskap Coppola tror tar sig rakt in i våra själar och ligger bakom en stor del av dagens psykiska ohälsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".