ÅKE CATO red
Åke Cato Foto: Bertil S-son Ņberg/SVT

Underhållaren Åke Cato har avlidit

Åke Cato: ”Om jag nu skulle dö, så ska den spelas på min begravning”
2:14 min

Författaren och underhållaren Åke Cato är död. "Han kunde se det roliga i små vardagssaker och på ett kort och distinkt sätt sätta ord på det."

Underhållaren och författaren Åke Cato har avlidit 82 år gammal.

Han är känd för bland annat Werner & Werner i underhållningsprogrammet ”Nöjesmassakern”, där uttrycket "det går lika bra med selleri" myntades. Sketchen handlar om de två kockarna, den ena spelad av Åke Cato och den andra av Sven Melander.

– Min käre vän Åke dog i går kväll. Det är så oändligt sorgligt, skriver Sven Melander på Instagram.

Han har som skådespelare och författare för både TV och teater. Inom teatern har han bland annat tillsammans med Mikael Neumann skrivit manus till Eva Rydbergs lustspel på Fredriksdalsteatern.

– Åke Cato var en fantastisk humorist, han kunde se det roliga i små vardagssaker och på ett kort och distinkt sätt sätta ord på det. Han var äkta och en sann vän, säger Mikael Neumann till Kulturnytt.

Ett annat av Catos underhållningsprogram är ”Tack för kaffet” från 1991.

Åke Cato skrev även i samarbete ett par filmer, men mest känd blev han genom sketcherna i programmet Nöjesmassakern. Inte minst "Werner & Werner".

Han blev 82 år gammal.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".