Leonard Cohen.
1 av 3
Leonard Cohen. Foto: Ingvar Svensson/TT
Leonard Cohens nya skiva
2 av 3
Omslaget till Leonard Cohens nya skiva You want it darker Foto: Foto: Columbia Records
Leonard Cohen.
3 av 3
Har sålt miljoner album. Foto: Sandro Campardo/TT

Sångaren, låtskrivaren och poeten Leonard Cohen är död

Solveig Henriksson och Bengt Brorsson på skivbutiken Bengans för att sörja Leonard Cohen. "Det går rakt in i hjärtegropen"
0:25 min

Den legendariske kanadensiske sångaren, låtskrivaren och poeten Leonard Cohen har avlidit, 82 år gammal.

"Det är med djup sorg vi meddelar att den legendariske poeten, låtskrivare och artist Leonard Cohen har avlidit. Vi har förlorat en av musikvärldens mest högaktade och produktiva visionärer", står det på hans officiella Facebooksida.

Så sent som under hösten kom Cohens senaste album "You want it darker". Det var hans 14:e album i ordningen och uppföljare till 2014 års "Popular problems".

Cohen var en innovativ artist som upprepade gånger ändrat stil under sin 60 år långa karriär. Några av hans stora hits är visorna "Suzanne" och "Bird on a wire" som han släppte på 1960-talet och 70-talet medan mer synthpräglade låtar som "Hallelujah" och "I'm your man" kom på 1980-talet.

I en intervju på 1980-talet har han sagt att han ofta "blir kallad en intellektuell konstmusiker" men "har alltid försökt att göra hits"

Även under 2000-talet fortsatte Cohen att förnya sin stil, men ämnen som kärlek, religion och krig fortsatte att prägla hans texter.

– Är det någon som har lämnat efter sig en katalog som kommer att leva i oändlighet och folk kommer att förundras över detta och folk kommer att få ett stöd och en inspiration att fördjupa sin relation till sig själva och livet och mänskligheten och värdet att vara människa, så är det Leonard Cohen." säger artisten Ebba Forsberg som själv tolkat och gett ut Leonard Cohens text och musik.

Cohen var 22 år gammal när han debuterade som poet. Han skrev flera diktsamlingar och romaner innan han släppte sitt första album, "Songs of Leonard Cohen" 1967.

Han har sålt över 60 miljoner album världen över. Och 2008 tog han plats i The Rock and Roll Hall of Fame i USA.

Politisk musiker

I en intervju med P3 Sveriges radio 1992 var han besviken på att både vänstern och högern hade misslyckades att visa samhällsproblemens alla sidor. Den extrema högerns grymhet och den intellektuella vänsterns okunnighet.  

– Vänstern har tidigare varit oerhört naiva. Det här var personer som ställde sig bakom Stalin ställde sig bakom Mao utan skam, säger han till Sveriges radio.

Cohen menar också att artisterna ofta gör sig skyldiga till att förenkla världspolitiken. 

"Redo att dö"

I oktober publicerade New Yorker en intervju med Cohen i vilken han citerades säga "jag är redo att dö, jag hoppas att det inte blir alltför obekvämt".

Men under ett evenemang på det kanadensiska konsulatet i Los Angeles några dagar senare passade Leonard Cohen på att förklara att det han egentligen vill är att leva i många år framöver.

– Jag sade nyligen att jag är redo att dö. Jag tror att jag överdrev, sade Cohen, och tillade att han hoppas leva till 120 års ålder.

En minnesstund kommer att äga rum i Los Angeles, USA, vid en senare tidpunkt.

"Familjen begär avskildhet under sin tid av sorg", står det på den officiella Facebook-sidan.

Cohens texter citeras idag

Fans, kändisar och politiker sörjer och kommenterar den legendariske kanadensiske sångaren, låtskrivaren och poeten Leonard Cohens död. "Leonard, ingen annan konstnärs poesi och musik kändes eller lät som din", skriver Kanadas premiärminister Justin Trudeau på regeringens hemsida, och även i Sverige sörjs den älskade artisten.

– Jag har lyssnat på honom sedan jag var mycket ung. Jag tycker att han var, både som författare och musiker, fullständigt enastående. Han har satt ord på saker och ting som jag behövt många gånger i livet; lycka, sorg och allt där emellan, säger Klas Östergren, författare och ledamot av Svenska Akademien, till TT.

Östergren rekommenderar Cohens egna textrader om man känner sig bedrövad över hans bortgång.

– Han har en rad som är buddistiskt influerad "There's a crack in everything. That's how the light gets in", det får man rabbla som ett mantra, för har inte tillvaron spruckit förut har den gjort det i dag, säger han.

Leonard Cohen inledde sin karriär som skrivande poet, och det är framför allt texterna som gjorde honom till den artist han var, enligt Stefan Wermelin, mångårig musikjournalist på Sveriges Radio.

– Det var underfundiga små texter. Cohen var en av dem som nådde ut med sina dikter. Det fanns en värme och en trygghet i hans musik, men det känns ändå lite osäkert. Det finns taggar som sticker ut och man måste verkligen lyssna. Cohen är värdelös som bakgrundsmusik, säger han.

Och enligt den finländska sångerskan Arja Saijonmaa var Leonard Cohen helt enkelt oefterhärmlig.

– Hans "stajl" och hans sätt att sjunga var fantastisk. Jag har tänkt att man borde göra något med hans sånger, men det går inte, det är bara Leonard som kan sjunga sina sånger, säger hon till Sveriges Radio.

En av dem som dock har tolkat Cohen, översatt till svenska, är Ebba Forsberg.

– Jag måste säga att mitt hjärta vibrerar just nu, lite som ett asplöv, jag är lite chockad. Samtidigt är det oundvikligt för oss alla, han var en äldre man som lämnat efter sig en enorm skatt som jag är oerhört tacksam över att få ha tagit del av. Det har betytt oerhört mycket att få sjunga de här låtarna, säger hon till P1 morgon.

"Som om den här veckan kunde bli värre. Tack för allt, Leonard Cohen", skriver popstjärnan Lily Allen på Twitter och sångaren Josh Groban: "En av mitt livs bästa konserter. Kunde höra en knappnål falla. Poesin och vördnaden".

– Han har en skön röst och goa texter. Jag är uppvuxen med hans texter. Mina syskon lyssnade mycket, så jag har lyssnat på honom sedan jag var liten. Pia Sundhage, förbundskapten för damlandslaget i fotboll.

– Han isolerade sig gärna på olika ställen, på öar och bergstoppar, men när det var dags för en ny skiva så skickade skivbolaget en lista med journalister som han själv satt och ringde upp. Jag satt i studion och skulle göra en intervju och så ringde han och sa: "Hej, det här Leonard Cohen, ska jag prata med dig?" säger journalisten Stefan Wermelin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".