Aktion för fängslade författaren Asli Erdogan på bokmässan i Istanbul Foto: Fredrik Wadström
1 av 2
Aktion för fängslade författaren Asli Erdogan på bokmässan i Istanbul Foto: Fredrik Wadström Foto: Fredrik Wadström
Göksel Çatalorman i förlaget Cumhuriyets monter på Istanbuls bokmässa 2016 Foto: Fredrik Wadström
2 av 2
Göksel Çatalorman i förlaget Cumhuriyets monter på Istanbuls bokmässa 2016 Foto: Fredrik Wadström Foto: Fredrik Wadström

Istanbuls bokmässa i skuggan av fängslade författare

Fängslandet av författare kastar skuggor över Istanbuls bokmässa
2:40 min

I lördags öppnade den 35:e upplagan av bokmässan i Istanbul, den största bokmässan i Europa efter Frankfurt i besöksantal räknat. Men årets mässa hålls i skuggan av de senaste månadernas fängslanden av författare och stängningen av en rad förlag. Kulturnytt är på plats på Istanbuls bokmässa.

– Det svåraste för oss just nu är att våra vänner sitter i fängelse, säger Göksel Çatalorman på förlaget Cumhuriyet som drivs av tidningen av samma namn. Cumhuriyet har länge haft problem med de turkiska myndigheterna och för två veckor sedan greps flera av tidningens medarbetare. En av dem var satirtecknaren Musa Kart vars bok med karikatyrer av president Erdogan säljs i Cumhuriyets monter på bokmässan i Istanbul. Och trots att det är tjockt med besökare i de enorma mässhallarna långt utanför stadskärnan så präglas stämningen av att närmare 30 förlag tvingats stänga efter ett regeringsdekret i samband med det misslyckade kuppförsöket i somras och att en rad populära författare inte kan medverka eftersom de sitter inspärrade.

Filiz Oztaskin som just öppnat en nätbokhandel har kommit till bokmässan i Istanbul för att köpa ovanliga böcker och vara mitt ibland alla bokälskare. Men hon säger att fängslandena av författare och journalister har påverkat oss alla.

– Vi är många som tror att en del av dem som fängslats inte är skyldiga till någonting, säger bokmässebesökaren Filiz Oztaskin som ser många kampanjer i sociala medier till stöd för de gripna. - Men vi vet inte på vilket sätt vi kan påverka, tillägger hon.

I en lite undanskymd del av Istanbuls bokmässa pågår annars dagligen en öppen solidaritetsaktion under två stora porträttfoton av Necmiye Alpay och Asli Erdogan som både sitter häktade i väntan på rättegång sedan fler månader. 40 turkiska författare turas om att signera böcker av de båda fängslade kollegorna. Asli Erdogan, som den här veckan tilldelas Tuscholskypriset av svenska PEN, hotas av livstids fängelse för påstådda kontakter med den terrorstämplade kurdiska gerillan PKK. Författaren Asli Tohumcu som deltar i aktionen till stöd för kollegorna säger att hennes generation författare nu för första gången måste lära sig att kämpa för sina rättigheter. - Och jag är rädd att vår regering kommer att se till att vi lär oss detta ordentligt, säger Asli Tohumcu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".