TV-programmet Idol.
TV-programmet Idol. Foto: Pressbild.

Musikerförbundet hotar med strejk mot "Idol"

Martin Karlsson Lamm vd på Fremantle media om kritiken mot "Idol"
3:18 min

Musikerförbundet varslar TV4-programmet "Idol" om strejk. Bakgrunden är missnöje med arbetstiderna och ersättningen för Idoldeltagarna, som ligger på 875 kronor per vecka efter skatt.

Strejkvarslet är riktat mot produktionsbolaget Fremantle som gör tv-programmet Idol för TV4. Musikerförbundet vill teckna kollektivavtal med Fremantle. Förra veckan meddelade bolaget att man inte kommer att teckna något sådant, och nu vidtar Musikerförbundet stridsåtgärder.

– Vi utgår från att Fremantle sansar sig och kommer överens om att betala ut rimliga ersättningar och tecknar rimliga avtal med idolerna, säger Musikerförbundets ordförande Jan Granvik och fortsätter:  

– Det är inte så att man kan teckna omfattande upphovsrättsliga avtal med unga människor, vissa bara 16 år och inte ens myndiga. Dessutom tvinga på dem regleringar som innebär att de även måste teckna avtal med tredje part, som skivbolag och managementbolag, och det med väldigt långa löptider.

Musikerförbundet hävdar att arbetstiderna och villkoren är "oacceptabla, oskäliga och saknar motstycke i arbetslivet i övrigt".

Strejken berör allt arbete för musiker och artister i de lokaler där Idol repeteras, spelas in och sänds. Strejken bryter ut 25 november om ingen lösning nåtts innan dess.

– Vi har precis fått in handlingarna från Musikerförbundet och vet faktiskt inte ännu hur det påverkar de kvarvarande avsnitten, vi ska sätta oss i ett möte nu, säger Tv4:s pressinformatör Anders Edholm.

Till TT säger Fremantlemedias vd Magnus Karlsson Lamm att produktionen inte påverkas.

– Jag är inte orolig för den saken, säger han.

Om andra personer som arbetar med programmet, som exempelvis sångcoacher, är medlemmar i Musikerförbundet och kan omfattas av ett varsel kan han dock inte svara på.

Han ställer sig helt frågande till Musikerförbundets agerande. Enligt honom har bolaget medverkandeavtal med idolerna för hela sändningstiden som ligger i linje med branschpraxis.

– Musikerförbundet har pratat med oss om ett framtvingat avtal, ett hängavtal till public service och SVT. Vi är produktionsbolag som levererar till en kommersiell tv-kanal.

Fackets avtal är kopplat till professionella utövare, Idol vänder sig till oetablerade talanger, fortsätter han.

– Man kan inte skriva ett anställningsavtal med en Idol när tittarna säger upp anställningen säger Magnus Karlsson Lamm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".