Bob Dylan
Bob Dylan Foto: Chris Pizzello

Ingen Nobelprisgala för Bob Dylan

Sara Danius kommenterar att Bob Dylan inte kommer till Stockholm
3:24 min

Bob Dylan kommer inte till Stockholm för att ta emot Nobelpriset, uppger Svenska Akademien i ett pressmeddelande.

På Svenska akademiens sajt står det att läsa:

"Igår kväll fick Svenska Akademien ett personligt brev från Bob Dylan där han förklarar att han inte kan göra sig ledig i december och fara till Stockholm för att ta emot Nobelpriset i litteratur. Han önskar att han kunde ta emot priset personligen, men andra åtaganden gör det dessvärre omöjligt. Han underströk att han känner sig oerhört hedrad av Nobelpriset.

Svenska Akademien respekterar Bob Dylans beslut. Att en Nobelpristagare inte kan resa till Stockholm för att ta emot priset är ovanligt, men inte exceptionellt. Under senare tid har flera pristagare tackat nej till prisceremonin av olika skäl, som Doris Lessing, Harold Pinter och Elfriede Jelinek. Utmärkelsen är ändå deras, liksom den nu tillhör Bob Dylan.

Vi ser fram emot Bob Dylans Nobelföreläsning, som han måste hålla – det är enda kravet – inom sex månader räknat från den 10 december 2016."

Akademien understryker att flera andra pristagare på senare tid har tackat nej till att delta i Nobelfestligheterna i Stockholm. Inte heller Doris Lessing, Harold Pinter eller Elfriede Jelinek kom till prisutdelningen.

Nobelföreläsningen kommer Dylan inte undan, enligt Akademien.

"Vi ser fram emot Bob Dylans Nobelföreläsning, som han måste hålla - det är det enda kravet - inom sex månader räknat från den 10 december 2016.", heter det i uttalandet.

– Det enda tvånget enligt statuterna är att han måste hålla någon sorts Nobelföreläsning, och det kan vara ett litet tal, ett framförande, en videosändning - eller en sång, har ständige sekreteraren Sara Danius tidigare sagt tidigare till Kulturnytt.

– Jag hoppas han ska göra det han har lust med att göra, sade hon då hon som svar på frågan vad hon själv hoppas på.

Bob Dylan dröjde länge med att överhuvudtaget kommentera att han den 13 oktober tilldelats Nobelpriset i litteratur. Först den 25 oktober ringde han Sara Danius och tackade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".