Lina Thomsgård. Foto: Jessica Gow/TT
Lina Thomsgård. Foto: Jessica Gow/TT

Svenska läroböcker får bakläxa i kvinnors och minorieteters historia

Svenska läroböcker för grundskolan har lite att jobba med: både kvinnor och svenska minoritetsgrupper får litet eller inget utrymme alls i historieböcker visar en granskning som Forum för levande historia gjort och en genomgång av Kulturnyheterna. Men det finns hopp: vid årsskiftet släpper Lina Thomsgård en bok om kvinnor i historien.

Lina Thomsgård som startade Rättviseförmedlingen kommer med sin första bok, "en korrigering av världshistorien" skriver TT.

"En annan historia" innehåller 51 berättelser om 51 kvinnor som gjort minnesvärda saker genom historien utan att ge avtryck i traditionella historieböcker. Bland författarna som bidragit till boken finns Karin Thunberg, Tone Schunnesson, Magda Gad, Björn av Kleen med flera.

"Världen lider ett kroniskt underskott av roliga, intressanta och viktiga berättelser om kvinnor och deras liv, så det bästa vi kan göra att börja berätta på bred front", säger Lina Thomsgård i en kommentar.

Boken släpps i januari på Volante förlag.

Lina Thomsgård blev känd 2010 när hon drog i gång Rättviseförmedlingen, som försöker lyfta fram experter som inte är män och/eller har en annan bakgrund än svensk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".