Josefin
1 av 2
Josefin Iziamo som Karl-Bertil Jonsson Foto: David Richter
Sara Cronberg
2 av 2
Sara Cronberg regisserar "Karl-Bertil Jonssons Julafton" på Malmö Stadsteater. Foto: Johan Sjövall

Karl-Bertil Jonssons jul som teater i Malmö

"idag ser vi fler tiggare på gatorna än vi gjorde på 70-talet"
2:11 min

I nästa vecka kan man se Karl-Bertil Jonsson som livs levande person istället för tecknad. Då har Tage Danielssons klassiska julsaga premiär som pjäs på Malmö stadsteater.

På film tecknades ju Karl-Bertil av Per Åhlin. På scen kommer Karl-Bertil spelas av Josefin Iziamo.

- Han är ärlig, hederlig och humanistisk. Jag känner igen jättemycket från min egen ungdom - en naiv tro att man kan förändra saker, säger honom sin rollfigur.

Mycket på scenen kommer man känna igen. Många av de kända replikerna som "vad sa du att du gjorde sa du?" är med. Men filmen var bara drygt 20 minuter lång, så teatern har fått tillstånd att bygga ut historien och skriva fler repliker. Därför kommer man få höra Karl-Bertils syster prata mycket mer, liksom flera av tiggarna. Dessutom har det skrivits till en prolog. Dramatiseringen är gjord av Sofia Fredén.

Tiden när allt utspelar sig obestämd, men har vissa inslag av nutid och storyn är egentligen mer aktuell idag än när den skrivs, menar regissör Sara Cronberg

– Jag menar att idag ser vi fler tiggare på gatorna än vad vi gjorde på 70-talet, då fanns det inte fattigdom på samma sätt - inte synlig i alla fall. Samtidigt köper vi mer än någonsin när det gäller julklappar, så kontrasten mellan synlig fattigdom och det vi förbrukar har blivit extremt stor.

Är Karl-Bertil inte rätt otrovärdig idag, finns den där rakt igenom godhjärtade personen utan baktanke?

– Jag tänkte likadant: det finns ju inte. Men jag märker att barn, speciellt upp till 12 år, har ett extremt stort rättvisepatos. Så bland dem finns det nog, säger Sara Cronberg.

Hur man än vrider och vänder på Karl-Bertil Jonsson är det sannolikt oundvikligt att Josefin Iziamos porträtt kommer mätas mot Per Åhlins tecknade figur. Men hon är inte bekymrad.

– Ha ha. Det är bara att tugga i sig. Jag försöker göra min egen Karl-Bertil. Men tv-figuren är också en väldigt viktig person för mig, så jag har honom i hjärtat också, säger Josefin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".