Projektledarna för Musikens Makt Elisabeth Rosenbrand och Lillith Saaw. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
Projektledarna för Musikens Makt, Elisabeth Rosenbrand och Lillith Saaw. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.

2300 namnunderskrifter för festivalen Musikens makt i Luleå

Artisten och poeten Mattias Alkberg har samlat namnunderskrifter
1:30 min

Luleå kommun vill upphandla festivalen Musikens Makt istället för att bevilja det bidrag som arrangören sökt. Då riskerar festivalen att försvinna säger arrangörerna. Nu har 2300 namnunderskrifter samlats in.

Musikfestivalen Musikens makt i Luleå är hotad. Det menar musikern Mattias Alkberg som har startat ett namnupprop för att rädda festivalen.

Kommunens tillväxtkontor föreslår att föreningen Musikens makt, som sedan 2010 ordnar gratisfestivalen i Luleå i augusti, inte ska få de 1,7 miljoner kronor den ansökt om för att ordna festivalen nästa år. I stället ska festivalen upphandlas, enligt förslaget som ska behandlas i kommunstyrelsens arbetsutskott på måndag.

Men enligt festivalarrangören Elisabeth Rosenbrand är det närmast försent att börja protestera nu.

– Förslaget är redan förankrat hos S-ledningen och de har ju ensam majoritet, så det kommer ju klubbas igenom på måndag. Det kommer gå jättefort, säger Elisabeth Rosenbrand till P4 Norrbotten och avslutar:

– Blir det så, ja då har de tagit bort chanserna för ett fortsatt Musikens Makt.

Artisten Mattias Alkberg, ordförande i Musikens makt, kallar förslaget "ett ohederligt försök att lägga ner festivalen". "Föreningen kommer inte ha möjlighet att konkurrera med andra aktörer i en upphandlingsprocess", skriver han i uppropet.

Mattias Alkberg drog på torsdagen igång en namninsamling för att stoppa förslaget.

Just nu har Mattias Alkbergs upprop samlat in över 2300 underskrifter å han tycker inte att det går att behandla kultur som annan kommunal verksamhet så som Luleås tillväxtkontor vill

På måndag kommer Kommunstyrelses arbetsutskott att besluta om förslaget och Mattias Alkberg kommer vara på plats å lämna över underskrifterna till politikerna tillsammans med alla som vill delta. Han uppmanar politikerna att tänka om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".