Författaren Fredrik Backman.
Författaren Fredrik Backman. Foto: Henric Lindsten

Hockeydrömmar och könsroller i succéförfattaren Fredrik Backmans nya bok

Fredrik Backman: "Jag kan prata om våldtäktskulturen som kan uppstå"
0:39 min

För fyra år sedan kom Fredrik Backman ut med romanen "En man som heter Ove", en bok som tog Sverige – och världen! – med storm och sedan även blev film, som nu Oscarsnominerats. Nya boken "Björnstad" kretsar kring ett litet samhälle i norra Sverige, där alla hopp och drömmer ryms i framgången för juniorlaget i hockey.

För Fredrik Backman var det en ingång i en större berättelse om manlig dynamik, och sexuella övergrepp.

– Här finns en historia som jag kan berätta om sexuella övergrepp. Jag kan prata om våldtäktskulturen som kan uppstå i väldigt manligt dominerade miljöer och jag kan göra det med ett inifrånperspektiv, för jag är en av de där männen,  säger Fredrik Backman.

– Hade en kvinna skrivit den här boken så hade hon blivit hotad. Garanterat. Jag tror inte att en kvinna hade kunnat skriva en bok om ett sexuellt övergrepp i en svensk idrottsmiljö där det diskuteras könsroller, manlighet, identitet... utan att få extremt mycket hot och hat.

En längre intervju med Fredrik Backman går att höra i Lundströms Bokradio i P1 imorgon bitti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".