Dylan och Danius.
1 av 2
Årets Nobelpristagare i litteratur Bob Dylan. Till höger Sara Danius, Svenska Akademiens ständige sekreterare. Foto: Chris Pizzello/AP och Jonas Ekströmer/TT.
Bob Dylan Sara Danius
2 av 2
Bob Dylan meddelar via sin manager att han kommer till Stockholm i vår. Foto: Jonas Ekströmer/TT, David Vincent/AFP Photo.

Svenska akademiens Sara Danius: Dylan kommer till Sverige i vår

"Jag har fått det bekräftat"
1:46 min

Musiklegendaren ska hålla föreläsning – ett krav för att få ut prispengarna.

Svenska Akademiens ständiga sekreterare säger till Sveriges Radio att hon fått bekräftat från Bob Dylans manager att artisten kommer till Stockholm i vår. 

– Vi har bestämt oss för att ställa in allting den dagen. Anledningen är att det finns goda chanser att han kommer till Stockholm i vår. Det kommer vara ett utmärkt tillfälle att hålla sin föreläsning.

Du ser väldigt glad ut när du säger det?

– Nobelföreläsningen kan ha väldigt fria former. Det kan vara ett tal, en video eller något annat framförande.

Vad hoppas du på?

– Jag hoppas att Bob Dylan ska göra det han har lust att göra. Det vore fantastiskt om han ville hålla ett tal, det har han gjort förut. Han är en intellektuell person som är bra på att beskriva sitt arbete och sina influenser. Det vore precis lika roligt att få höra ett framträdande av något slag.

Pristagaren har inga skyldigheter att komma till prisutdelningen. Däremot måste personen hålla Nobelföreläsningen för att få ut prispengarna. Mottagaren kan dock skicka en film eller på något annat sätt medverka utan att vara på plats. Enligt Akademien måste det ske inom sex månader från prisutdelningen den 10 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".