Journalisten och författaren Lena Sundström gör "Håll käften eller dö!".
Journalisten och författaren Lena Sundström gör "Håll käften eller dö!". Foto: SVT.

Journalisten Lena Sundström leder tv-program om rätten att säga sin åsikt

Lena Sundström "Oj, vad galna de verkar i de andra länderna"
1:33 min

Rätten att få säga vad man tycker är kanske mer aktuellt än någonsin och i nya tv-programmet "Håll käften eller dö" får man möta människorna som kämpar för det fria ordet, men också där rättigheten till det fria ordet skadar människor.

I programmet reser journalisten Lena Sundström runt i världen och undersöker hur mycket yttrandefrihet hon egentligen tål. 

– Det blir lätt när man sitter hemma i Sverige och läser om andra länder till exempel Polen och Turkiet  och tänker "Oj, vad galna de verkar i de här andra länderna och vilka konstiga beslut de tar", säger Lena Sundström.

Hon menar att det är först när man pratar med vanliga människor börjar rannsaka sig själv om vilken människa man kan ha blivit om man bott någon annanstans med andra yttrandefrihetslagar.

Man brukar ju tala om att yttrandefriheten också innebär att man kan avstå från att yttra saker?

– Ja vi börjar faktiskt med att åka till USA  Arizona där yttrandefriheten är starkt skyddad och följa en hatpredikande pastor, berättar Lena Sundström. Han skriker att kvinnor är horor, att barn i bikini är horor och att bögar ska brinna i helvetet.

– Där tvingas jag fundera över när det är civiliserat att ha total yttrandefrihet och när blir det precis tvärtom; att det skapar för mycket oroligheter och det faktiskt inte kan tjäna det civiliserade samhället på bästa sätt.

Premiär för "Håll käften eller dö!" i Svt 01 december.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".