museum och cykel i förgrund
Röhsska museet. Foto: Shamiram Demir/P4 Göteborg

Röhsska museet stängs tillfälligt

Det beslutade Kulturnämnden i Göteborg i dag vid ett extrainsatt möte. Som orsak anges utvecklingsbehov och de arbetsmiljöproblem som har präglat museet under flera år.

Socialdemokraterna i Göteborgs blogg skriver Mariya Voyvodova, kommunalråd (S) och ordförande i Kulturnämnden, att situationen på Röhsska museet har förvärrats under hösten.

"Sedan många år tillbaka finns stora problem med den psykosociala arbetsmiljön, hög chefsomsättning och brister i tillit, organisation och ledning ... Verksamheten behöver utvecklas, de stängda våningsplanen öppnas och inte minst måste förutsättningar för en hållbar psykosocial miljö skapas. Nu kan det bli möjligt", fortsätter hon.

Varken tidpunkt eller tidsrymd för stängningen är bestämt, men en plan arbetas just nu fram av kulturförvaltningen tillsammans med fackliga representanter.

I september akutstängde de tre fackförbunden Vision, Saco och Kommunal Röhsska museet med hänvisning till problematiken på arbetsplatsen, men stoppet hävdes av Arbetsmiljöverket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".