TV-programmet Idol.
TV-programmet Idol. Foto: Pressbild.

Idol-strejken skjuts upp

Det blir fredagsfinal även denna vecka för idolerna. Facket flyttar fram varslet och en eventuell strejk kan dröja ett par veckor.

Strejken skulle ha brutit ut på fredag, alltså samma dag som "Idols" veckofinal i TV4, men varslet flyttas nu fram sedan produktionsbolaget bakom programmet kallat deras agerande för olagligt, skriver Aftonbladet.

Fremantlemedia, som producerar programmet, och Musikerförbundet har träffats tillsammans med en medlare. Bolaget hävdar att varslet om stridsåtgärder strider mot lagen och har därför lämnat in en så kallad fredspliktsinvändning. Musikerförbundet kommer å sin sida att lämna in en stämningsansökan mot Fremantlemedia.

Det är nu upp till Arbetsdomstolen att avgöra om det föreligger något hinder för strejk, ett beslut som kan ta en till två veckor.

Det var i förra veckan som Musikerförbundet varslade Fremantlemedia om strejk, bland annat på grund av låga löner, komplicerade upphovsrättsliga avtal och brist på kollektivavtal för "Idol"-deltagarna. Flera tunga fackförbund har sedan dess slutit upp bakom Musikerförbundet.

Fremantlemedia har å sin sida gått till hård attack mot Musikerförbundet och anklagat dem för att "kidnappa" deltagarna genom att tvinga dem att gå ut i strejk.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".