Lauren Graham och Alexis Bledel spelade Lorelai och Rory Gilmore i "Gilmor girls". Foto: Warner Bros.
Lauren Graham och Alexis Bledel spelade Lorelai och Rory Gilmore i "Gilmor girls". Foto: Warner Bros. Foto: Pressbild från Netflix.

Tv-serien "Gilmore Girls"tillbaka i långfilmsformat

Krönikören Ida Kjellin: "Framförallt den rappa dialogen"
1:18 min

Tv-serien Gilmore Girls fick en hängiven samling följare efter sina 154 avsnitten mellan åren 2000 och 2007. Nu är den tillbaka med fyra långfilmslånga avsnitt under namnet "A year in the life", där vi får följa huvudpersonerna under de fyra årstiderna.

Ida Kjellin på Tv-dags berättar varför den blivit så populär:

– Kanske framförallt den väldigt väldigt rappa dialogen, säger Ida Kjellin. Serien har också taglinen "Life's short – talk fast" och just de här rappa, roliga cyniska replikerna som är pepprade med populärkulturella referenser är väl framförallt det som står ut.

Vad får man för känsla av den?

– Just dialogen är så snabb får mig att tänka på "Seinfeld" som också hade långa manus, men medan det inte var några kramar och livslärdomar i "Seinfeld" så är det rätt mycket kramar och livslärdomar i "Gilmore Girls" – alltså det finns en värme. Samtidigt som det finns en dos cynism så att man inte ska kräkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".