bild
Evamaria Björk, Annika Kofoed och framför Cecilia Lindqvist och Susanne Karlsson. Foto: David Richter

"På gränsen" testar gränserna

"vi har velat utmana oss själva"
1:31 min

På lördag har Malmö stadsteater premiär på humorföreställningen "på gränsen", som heter så just för att man testar gränserna. Både vad gäller det man ser på scen hur man jobbat fram showen.

– Vi har velat utmana oss själva: vad vi kan göra på en scen, där vi själva är lite obekväma? Att vi är lite oförberedda, improvisatoriska och får jobba på ett annat sätt än det helt fastlagda, säger Evamaria Björk, skådespelare som vanligtvis håller till på Helsingborgs stadsteater.

Det är regissören Anna Pettersson som skrivit texterna men utformningen på scen görs tillsammans med ensemblen som förutom Evamaria Björk består av Annika Kofoed, Susanne Karlsson och Cecilia Lindqvist. Föreställningen är en samproduktion mellan Malmö stadsteater och Helsingborgs stadsteatrar, dit den flyttar senare i vår.

Föreställningsformen är inte ny - det är kupletter, sketcher och andra nummer. Bland det som betas av är ämnen som förlossningshistorier, anekdoter från teatern eller vad som händer på gymmet. Men Anna Pettersson säger att hon gärna också vill testa gränserna för vad som är ok på en scen.

- Vissa saker kommer vara ganska "äckelmagade", och som jag tror att de flesta kommer reagera starkt på - och det är ju meningen, en provokation. Men sen finns också texter som är på gränsen till hur man förväntar sig att man ska bete sig.

– Jag är, både när det gäller humor och allvar, intresserad av vilka tabun som finns, eftersom jag är intresserad av kommunikationen med publiken, säger Anna Pettersson.

På lördag är det premiär i Malmö och uppsättningen kommer även att spelas i Helsingborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".