bankvalvet som blir en solnedgång när tåget rullar
1 av 5
Ett av bidragen i tävlingen
Ett annat förslag är att beslysa Olskrokens 14 broar med ett rosa ljus
2 av 5
Ett annat förslag är att beslysa Olskrokens 14 broar med ett rosa ljus i tävlingsbidraget bLink Foto: Ida Mikko / Sveriges Radio
En kringlig järnväg
3 av 5
Bidraget The Arrival of a Train ska bidra med en kringlig järnväg i svart stål som ska berätta mer om tågens historia. Foto: Ida Mikko / Sveriges Radio
Ett förslag är att fylla golvet på centralstationen med berättelser från Göteborg
4 av 5
Kanske hinner du läsa klart innan du tar pension? Förslaget Spatial Lighthouse vill fylla golvet med berättelser från Göteborg Foto: Ida Mikko / Sveriges Radio
En låda med trädetaljer som kan användas i inredningsdetaljer
5 av 5
Andra bidrag som Tongue and Groove presenterar en låda med kinesiska trädetaljer som kan användas i inredningsdetaljer. Det kinesiska träet ska koppla till Ostindiefararens resor. Foto: Ida Mikko / Sveriges Radio

Fem konstverk till final i tävlingen för Västlänken

Magdalena Malm på Statens konstråd om bidragen
0:47 min

I dag presenterades fem förslag på hur den konstnärliga utformningen av framtida underjordiska stationer i Västlänken i Göteborg ska se ut.

Det är Trafikverket tillsammans med Göteborgs stad, konstenheten Västra Götaland och Statens konstråd som ligger bakom tävlingen "Kronotopia" där bidrag från hela världen samlats in.

Totalt ska 12 miljoner gå till konstverk som ska spegla Göteborg som plats i dåtid, nutid och framtid.

– Kronotopia-temat handlar om resor i tid och rum med Göteborg specifikt som utgångspunkt. De olika lagren av historia som finns här, säger Magdalena Malm, chef för Statens konstråd och en av jurymedlemmarna för tävlingen Kronotopia. 

Än så länge är de tävlande konstnärerna anonyma men Malm berättar om ett av tävlingsbidragen; "Tunnelvision". Ett bidrag som beskriver hur man som passagerarna på tåget ska uppleva tunneln i Olskroken i Göteborg och öppningen in i berget.

– När man kör i hög fart ser man en solnedgång och det blir som en optisk illusion. Och när tåget stannar till blir det ett kassavalv eller ett bankvalv som öppnar sig, säger Magdalena Malm.

De andra bidragen föreställer bland annat lösningar med ett rosaljus som ska belysa broarna i Olskroken, kinesiskt trä som ska påminna om Ostindiefararen och ett golv som ska fyllas med berättelser från Göteborg.

Se bildspelet ovan om du är nyfiken på hur de andra bidragen ser ut.

Vinnaren kommer presenteras den 15 januari men byggstart är inte planerad förrän år 2018 och tågen planeras börja rulla år 2026.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".