Gellert Tamas. Foto: Pontus Lundahl/TT
Gellert Tamas. Foto: Pontus Lundahl/TT

Boksignering med författaren Gellert Tamas ställs in av butikskedja

Akademibokhandeln ställer in en författarsignering med Gellert Tamas som skulle ha ägt rum i butiken på Mäster Samuelsgatan i Stockholm med boken "Det svenska hatet" på lördag. Gellert Tamas uppmanar bokhandeln att backa.

– I förlängningen påverkas både det offentliga samtalet och yttrandefriheten, säger han till TT.

I helgen skulle Gellert Tamas signera och prata om sin bok "Det svenska hatet", ett evenemang som Akademibokhandelns säkerhetschef och ledning ställde in med hänvisning till säkerhetsskäl.

Bokhandeln kan dock inte svara på om det är Gellert Tamas själv som anses ligga till grund för riskbedömningen eller om det har kommit in något konkret hot. Men att man väljer att ställa in är ohört allvarligt, enligt Tamas.

-Det är någon slags svart, tragisk ironi i detta. Hela min bok handlar om det offentliga samtalet, om hur hat- och hotkulturen skapar en osäkerhet och tystar det offentliga samtalet. Och precis detta händer då Sveriges största bokhandelskedja ställer in, säger han.

Öppnar dammluckorna

Han ser en stor fara i att Akademibokhandeln "öppnar dammluckorna":

– Hur ska en liten bokhandel på en mindre ort våga bjuda in författare som tar i känsliga ämnen när Akademibokhandeln med sina resurser backar fast det inte ens finns en konkret hotbild? I förlängningen påverkas både det offentliga samtalet och yttrandefriheten.

Efter att Tamas och hans bokförlag reagerat kraftigt på den inställda signeringen backade förlaget enligt Tamas, och han skulle i stället få göra en signering efter stängningsdags för särskilt inbjudna, vilket han avböjt.

– Det allvarliga är att de ställer in ett viktigt evenemang, och backar yttrligare efter påtryckningar. Det här handlar inte om mig, det är en mycket större principiell fråga, säger han.

Hoppas på ändring

Tamas hoppas nu att Akademibokhandeln ändrar sig.

– Jag hoppas att de inser vad de håller på att ställa till med och genomför evenemanget på lördag. Då visar de att de tar säkerhetsfrågan på största allvar men yttrandefriheten på ännu större allvar.

Enligt Akademibokhandelns vd Maria Hamrefors gjordes säkerhetsbedömningen mot bakgrund av att det är full julrusch och väldigt mycket kunder i butiken. I ett mejl till förlaget, som TT tagit del av, hänvisar bokhandelns säkerhetschef till anställda och kunders säkerhet.

Enligt Hamrefors säljs boken i alla Akademibokhandelns butiker.

– Vi lyfter fram den i vår marknadsföring så det handlar absolut inte om någon slags tystnadskultur som vi anklagas för. Vi står för yttrandefrihet och det är jätteviktigt för oss att lyfta fram viktiga böcker i vår marknadsföring, i vårt sortiment och i våra evenemang, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".