Kungliga Operan vid Gustav Adolf Torg
Kungliga Operan vid Gustav Adolf Torg Foto: Anders Wiklund / TT / Kod 10040

Grönt ljus för Kungliga Operans miljardrenovering

Regeringen har gett klartecken för projektering för renoveringen som väntas vara klar 2025.

Kungliga Operan ska renoveras och byggas om för två miljarder.

Regeringen ger klartecken för 188 miljoner till projekteringen.

-Nu tar vi ett stort första steg för den enormt omfattande renoveringen, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) till TT.

Regeringen beviljar Statens fastighetsverk 150 miljoner och Kungliga Operan 38 miljoner för projekteringen, som väntas pågå i fyra år. Pengarna tar nästan en tiondel av den ram som regeringen satt för vad det hela som mest får kosta, två miljarder kronor.

Mycket pengar

-Det är en stor renovering i ordets rätta bemärkelse, enormt mycket pengar och dessutom är det ju ett kulturarv som ska renoveras och kräver expertis inom många områden, säger Alice Bah Kuhnke.

Den moderniserade, ombyggda Operan vid Gustaf Adolfs torg i Stockholm ska kunna öppna dörrarna 2025. Under de cirka tre och ett halvt år som byggandet ska pågå måste huset vara stängt och verksamheten ske på annat håll.

Det var den förra regeringen och den dåvarande kulturministern, Lena Adelsohn Liljeroth (M) som beställde förstudien för projektet. Den kom i maj 2015 och det är också den som är kartan för det fortsatta arbetet. Huset ska inte bara byggas om, det ska också byggas ut.

Största någonsin

Kulturministern har beskrivit projektet som det största som fastighetsverket, som äger huset, har gett sig in på.

Varför är det värt att satsa på?

-Under flera år har Operan tydliggjort att de lokaler man huserar i inte är praktiska för att driva en modern operaverksamhet med sång, musik och dans.

Huset har beskrivits som nedgånget och med en arbetsmiljö under all kritik. Behoven är noggrant utredda, enligt Alice Bah Kuhnke.

-Vill vi att Sverige ska ha ett operahus till gagn för oss som lever här, som kan ta emot internationella ensembler och vara en aktör i världen så kräver det förbättrade omständigheter och miljö.

Varför har det tagit så lång tid att komma till beslut?

-Det har tagit lång tid för att det är en stor process med många diskussioner och kontrollstationer, för att vi ska vara övertygade om att det håller ända fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".