Pernilla August. Foto: Alexander Donka/Sveriges Radio
Pernilla August. Foto: Alexander Donka/Sveriges Radio

Skådespelaren och regissören Pernilla August ringer in nya året

Dikten "Nyårsklockan" har aldrig känt så viktig som nu. Det tycker skådespelaren och regissören Pernilla August, som ringer in 2017 tillsammans med tv-tittare och Skansenbesökare.

– Vi lever i en sådan hård värld, då behöver man tröst i litteraturen och poesin, säger hon.

Första tanken när Pernilla August fick frågan om att läsa "Nyårsklockan" vid tolvslaget var "Oj, har jag blivit så gammal?"

-Min andra tanke var "Gud, vad roligt!" Det är ett hedersuppdrag, en otroligt vacker dikt, säger hon till TT.

Delade loge

"Nyårsklockan" har lästs vid nyårsfirandet på Skansen sedan slutet av 1800-talet och de senaste åren har skådespelare som Jarl Kulle, Jan Malmsjö och Margaretha Krook framfört den. Den sistnämnda lyfter Pernilla August fram som extra betydelsefull.

-Hon har betytt väldigt mycket för mig. Vi delade loge en period på Dramaten och det är sådant som man aldrig glömmer, de mötena. Annars försöker jag inte tänka bakåt utan framåt, jag får göra det här på mitt sätt.

Årets Skansenfirande programleds av Micke Leijnegard och förutom August medverkar också artisterna Blossom Tainton, Gladys del Pilar, Jessica Folcker, Boris René, Brolle, Strandels, Anne-Lie Rydé och Elisa Lindström.

Smyger sig på

Den senaste tiden har Pernilla August arbetat i Danmark och klipper just nu det sista avsnittet av serien "Arvingarna", vilket hon har regisserat. Uppdraget på nyår beskriver hon som att "komma hem igen" och dikten tycker hon, precis som alla rolltolkningar, liksom smyger sig på.

-Först ligger de på skrivbordet, sedan i väskan, sedan i fickan. Jag har dikten i telefonen nu och tittar på den hela tiden, berättar hon.

"Nyårsklockan" har växt i hennes ögon efter att hon börjat titta närmare på texten.

-Den handlar om ljus och fred, och att se framåt. Den har ett väldigt vackert fredsbudskap. Kan man få ut det i stugorna är det fantastiskt. Det gungar så i hela världen, på alla plan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".