Tv-serien Skam riktar sig till norska tonåringar.
Tv-serien Skam riktar sig till norska tonåringar. Foto: Pressbild.

Norska "Skam" en ungdomsserie som nått över alla gränser

Jonas Pettersson: "Det är en bra serie. Punkt"
1:26 min

Den norska tv-serien "Skam" har blivit en nationell och internationell succé - idag la SVT Play ut alla avsnitt. Men redan innan svensk premiär även har många svenskar hittat serien - en av dem är vår digitala medarbetare på Sveriges Radio Jonas Pettersson och vi frågade honom vad det är för serie.

– "Skam" handlar om en gymnasieskola i Oslo och varje säsong handlar om en person och människorna runt den personen.

Vad är det som har gjort att den har blivit så populär?

– Den känns väldigt mycket och den känns väldigt verklighetstrogen på ett helt nytt sätt. Och det tror jag är en trend inom tvserier att de blir mer verklighetstrogna. Ja, igenkänningen är väldigt hög kan man säga.

Vad tror du är hemligheten att den blivit så bra?

– Jag tror att det är researchen. Jag vet att man gjort ett ganska stort researcharbete bland ungdomar för att få det så verklighetstroget som möjligt: vad har ungdomar för problem? Och då får man också en mer komplex och bra bild av verkligheten att man både kan vara snäll och god, men också patetisk i vissa ögonblick. 

Jonas Pettersson som klämde alla avsnitt så fort de kom ut på NRK, följde också de fiktiva personerna i serien på sociala medier, något som inte blir möjligt i Sverige eftersom det redan är sänt i Norge.

Vem tycker du ska se den här?

– Jag tycker alla personer ska se den för det är inte bara en bra ungdomsserie. Det är en bra serie. Punkt. Och jag tycker att det är extra kul för svenskar att se den här för man får en lite roligare bild av Norge, som har varit ganska endimensionell tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".