Dirk Gentlys Holistiska detektivbyrå
Foto: Bettina Strauss/BBCA

En flummig och ojämn tolkning av Douglas Adams holistiska detektivbyrå

"Hoppar mellan babbel och splatterfilm"
1:11 min

Douglas Adams är författaren till kultsci-fiboken Liftarens guide till galaxen. Nu har tv-serien efter hans andra böcker om Dirk Gentlys holistiska detektivbyrå haft premiär. Betyg: 3

Dirk Gently, denna märkliga detektiv säger att han löser sina fall inte genom ledtrådar utan genom att se till "den fundamentala sammankopplingen av allting".

Låter det flummigt? Ja, Det är det också. Men att en serie baserad på en Douglas Adams bok skulle vara skruvad trillar nog ingen av stolen för. Och det finns många ljuspunkter här, speciellt när man driver med alla de klichéer som finns inom kriminalgenren.

Men tyvärr tyngs serien ner av alldeles för stora växlingar. Ena stunden irriterar man sig över den babbliga Dirk Gently för att sedan kastas in i vad som kan liknas vid en splatterfilm från 80-talet. Dirk Gently säger själv att allt i universum är sammankopplat, men ibland undrar jag om det inte är tre olika serier jag kollar på samtidigt.

Serien visas på Netflix med start på söndag 11 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".