Ulla Skoog och Thomas Nystedt i pjäsen "Var god dröj"
Ulla Skoog och Thomas Nystedt i pjäsen "Var god dröj" Foto: Marco Grizelj/Aorta

Sverigepremiär för komedi med humordrottningen Ulla Skoog

Ulla Skoog: "Vi har fått balansera mellan fars och komedi"
3:02 min

På fredag har sjukhuskomedin "Var god dröj" premiär på Göteborgs stadsteater. I huvudrollerna hittar vi Ulla Skoog och Thomas Nystedt som trivs i varandras sällskap.

Med bara dagar kvar till premiären av "Var god dröj" är stämningen på topp på Göteborgs stadsteater. Teamet längtar efter publik och att få ge dem lite skratt.

– Vi lyfter ut en tårtbiten ur verkligen, och den verkligheten är på ett sjukhus som är totalt i kaos. Jag tror att igenkänningsfaktorn kommer vara väldigt stor, säger Ulla Skoog som spelar huvudrollen som den förvirrade, äldre damen Karin som söker vård för en skadad arm. Hennes make, spelad av Thomas Nystedt fyller i:

– Det blir mängder med förvecklingar som blir väldigt roligt. Hennes (Ulla Skoogs karaktär) minne  sviktar och det är väldigt roligt, men sen råkar det vara så att även mannen får problem med sitt minne efter en stund. Så det är lite förvirrade bägge två, säger han och fortsätter:

– Sen händer det så mycket på sjukhuset, det är förvecklingar och missförstånd från början till slut.

Pjäsen bygger på John Chapmans original "Nil by mouth", men har här förflyttats från Storbritannien till ett sjukhus i Göteborg. Enligt skådespelarna har den övergången, som Adde Malmberg stått för genom såväl översättning som regi, inte varit något problem alls, däremot har man fått jobba litegrann för att hitta rätt ton i föreställningen.

– Den har vissa farsinslag, och det är alltid knepigt. För man vill göra människor av kött och blod, man vill att publiken ska känna för dem. Så vi har fått balansera ganska mycket, för att hitta mellan fars och komedi, säger Ulla Skoog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".