Världskulturmuseet
1 av 2
Foto: Björn Larsson Rosvall/ TT
Andrea Carman, Indian Treaty Council.
2 av 2
Andrea Carman. Foto: Anna Sunna/ Sameradion & SVT Sápmi

Steg mot återlämning av heligt hjorthuvud från Sverige till USA

Ann Folin: Vi kommer att resa för att bygga relationer
2:20 min

I veckan träffar en delegation från Världskulturmuseet yaquiföreträdare i Arizona, USA. Mötet är ett steg mot det som kan komma att bli en återlämning av det ceremoniella hjorthuvudet som yaqui i tretton års tid försökt att få tillbaka.

Världskulturmuseernas generaldirektör Ann Folin är en av de som träffar yaquiföreträdarna.

– Det här är ett ärende som vi har haft på bordet tidigare, man har återkommit till oss i olika omgångar. Vi ser att det finns ett väldigt starkt intresse för det här föremålet, ett väldigt starkt engagemang. Vi vet för närvarande lite för lite om det här föremålet och det ligger i vårt ansvar att bygga mer kunskap om det, och naturligtvis hoppas vi att kunna göra det gemensamt också, säger Ann Folin.

Det var efter en ny förfrågan i våras, där bland andra en ledamot i FN:s permanenta urfolksforum skrev till museet som de tog upp ärendet på nytt. Den nya utredningen visade som tidigare att hjorthuvudet är lagligen förvärvat men öppnade också upp att hjorthuvudet kanske kan återföras med hänvisning till humanitära principer.

– Vi kommer att resa för att bygga relationer, lära mer om det här föremålet, säger Ann Folin.

Andrea Carman har i flera år fört korrespondensen med museet. Hon berättar att deras möte kommer att inledas med en traditionell välsignelse

Andrea Carman har under lång tid jobbat med repatrieringsfrågor inom FN och hon upplever att det pågår en förändring, ett andligt skifte men också en förändring av synen på urfolk, där det är viktigt att arbete med urfolken i motsats till tidigare koloniala relationer.

- Det är en andlig förändring. Det är ett skifte i förståelsen om urfolk och vikten att arbeta med oss direkt som en del i en internationell process som skiftar de flera hundra år långa koloniala relationerna. Plundringarna av våra heliga föremål, mänskliga föremål som visas i museum utan beaktning för våra kulturer och önskningar.

Om det blir aktuellt med repatriering eller inte kan inte Världskulturmuseernas generaldirektör Ann Folin ännu säga och slutgiltligen blir det regeringen som avgör det.

– Vi har inte tagit ställning till en eventuell repatriering, utan det här är en del i den process som vi som statlig myndighet är skyldiga att göra och det vill vi göra i dialog med  yaquiföreträdare, säger Ann Folin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".