Bergsjön
Bergsjön är en av förorterna i nordöstra Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Unga i Bergsjön gör kortfilm till Göteborg filmfestival

"Folk borde veta på riktigt hur det är här"
0:21 min

Göteborg filmfestival har bjudit in unga i förorten Bergsjön att göra kortfilm till festivalen tillsammans med professionellt filmteam, som skådespelaren Fortesa Hoti, artisten Lani Mo och regissören Johan Melin. På så sätt vill man fånga upp berättelser som sällan syns på film.

Jennifer Majewska är en av de som provfilmar till en av rollerna.

– Folk borde veta på riktigt hur det är här – vad vi gör när vi är ute och vad som händer när vi hänger här i Bergsjön, säger hon.

Filmen går under arbetstiteln "Patience habibi, patience!" Och kommer ha premiär på Göteborgs filmfestival nästa år. Inspelningen är en del av ett samarbete mellan Göteborgs filmfestival och Familjebostäder som handlar om att få ungdomar i åldern 13-20 år i Bergsjön att göra egen film.

Till sin hjälp har ungdomarna ett professionellt filmteam och kända profiler från Göteborgs förorter som skådespelerskan Fortesa Hoti och Hiphopartisten Lani mo.

Johan Melin, som bland annat är känd för sin prisade film "Preludium", står för manus och regi.

– Förhoppningsvis så ger vi också de här ungdomarna några verktyg för att berätta sina egna historier och det ser jag som det viktigaste så kortfilmen ser jag som fröet till ett mer långsiktigt arbete.

Nu ska filmen rollbesättas men ungdomarna får inte bara vara skådespelare. Nästa år fortsätter projektet med workshops om filmarbete och förhoppningen är att ett urval av ungdomarnas egna filmer ska ha premiär på 2018 års filmfestival.

Och intresset har varit stort under projektets uppstart. Sami Elach-kar och Raad Rostami går i nian på Bergsjöskolan och för dem är det viktigt att den första filmen handlar om just Bergsjön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".