twitter /facebook
Twitter och facebook är två av dom tjänsterna som ingår i Telias erbjudande

PTS: Telia gjorde fel att erbjuda sina kunder fri surf

PTS: "Vi hoppas att dom rättar sig"
1:08 min

Telias erbjudande om fri surf på sociala medier bryter mot EU:s regler om ett öppet internet. Det skriver Post- och Telestyrelsen, PTS, i ett preliminärt beslut idag.

Det handlar om Telias erbjudande om fri surf på sociala medier och fri lyssning. Dessa erbjudande gör så att vissa appar i mobilen inte drar någon surf när man använder dem. Något som PTS nu kritiserar i ett preliminärt beslut. Emma Närvä är chef för enheten för elektroniska kommunikationstjänster på post- och telestyrelsen

– Det vi har kommit fram till preliminärt är att den trafikstyrning som sker i deras erbjudanden är inte förenligt med den EU förordning vi har på området, säger hon.

Efter att Telia i våras lanserade erbjudandena fick PTS in många anmälningar om att Telia bröt mot nätneutraliteten. Nätneutralitet är en princip om att all trafik på internet ska behandlas lika av internetleverantörerna och att ingen part ska gynnas. Nu vill PTS beslut att Telia rättar sig och ändrar sitt erbjudande. Men Jonas Hasselberg, chef för Telias konsumentaffär, håller inte med beslutet.

– Vi ska analysera det här beslutet men generellt så håller vi inte med om hur PTS har bedömt varken lagstiftningen eller vårt ebjudandes effekt på den svenska marknaden. 

Telia kommer inte i nuläget att ändra sitt erbjudande och ges nu möjlighet att yttra sig om PTS-beslutet, senast den 4 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".