TV-programmet Idol.
TV-programmet Idol. Foto: Pressbild.

Ingen "Idol"-strejk - parterna eniga

Bara några timmar före finalen blev det klart att det inte blir någon "Idol"-strejk. Det blir inga höjda löner för deltagarna, men kontraktstiden har gjorts om.

Överenskommelsen mellan facket Musikerförbundet och produktionsbolaget Fremantle innebär bland annat kortare kontraktstid, tydligare regler om upphovsrätt och förändringar i management- och skivkontrakt. Det blir inga höjda löner, men mer i pengar från royalties skriver Musikerförbundet i ett pressmeddelande.Vad gäller frågan om kollektivavtal har Fremantle Media lyft den till Medieföretagen.

Enligt pressmeddelandet från Fremantle:

Konflikten mellan Svenska Musikerförbundet och Fremantle Media har i dag nått en lösning. Överenskommelsen innebär bland annat förändringar i medverkandeavtalen. Diskussionen kring ett kollektivavtal anpassat för branschen kommer ske under ledning av arbetsgivarorganisationen Medieföretagen.

Enligt Musikerförbundet har parterna inte enats om höjda löner men däremot får deltagarna ut mer i rättighetspengar från STIM och SAMI. Såhär skriver Musikerförbundet i sitt pressmeddelande.

  • Vi vann tvisten i AD om huruvida stridsåtgärderna var lagliga, vilket gjorde det möjligt att driva konflikten.
  • I samförstånd och i direkta förhandlingar med Universal Music och Versity Management har vi kommit överens om att korta ned bindningstiderna till fyra år för 2016 års Idoldeltagare.
  • Förbättringar gällande optionsrätter och tider.
  • Rättighetsfrågorna är lösta. Idoldeltagarnas ersättningar från Stim och Sami tillfaller nu dem istället för Fremantle.
  • Förbättrade villkor för att delta i andra tv- och radioprogram.
  • Kringaktiviteterna Idoldeltagarna förväntas utföra vid sidan om tävlingsmomenten, exempelvis bloggandet för TV4 och medverkan på sponsorevent, är frivilliga i större utsträckning.
  • Fremantle tecknar och bekostar deltagarnas försäkringar.
  • Veckofinalernas omröstningar ska kontrolleras av en notarius publicus.
  • Vi ska förhandla om ett nytt branschavtal för musikermedverkan i tv-produktioner med Almega.

 

Här är bakgrunden till konflikten:

Hur kunde det blir en Idol-strejk?

För första gången har deltagarna i Idol kontaktat facket för att de inte är nöjda med kontrakten. Och då har Musikerförbundet krävt att få kollektivavtal med Fremantle som är produktionsbolaget som gör "Idol".

Vad ville de?

Musikerförbundet ville att det ska vara ordentliga löner för deltagarna. Eftersom deltagarna är tillgängliga under nästan alla tider för att kunna filmas. Just nu är ersättningen 875 kronor i veckan efter skatt.
Musikerförbundet gillade heller inte  kontrakten som band deltagarna till ett skivkontrakt flera år efter programmet.

Fremantle tycker att detta inte går att jämföra med en vanlig produktion för musiker utan att det är en tävling. Deltagarna som ställer upp får husrum och resor betalda förutom lönen. Deltagarna får också utbildning i programmet och dessutom mycket uppmärksamhet genom all publicitet.

Varför stoppades Idolstrejken?

Fremantle ansåg att Musikerförbundet använde otillåtna metoder för strejken. Arbetsdomstolen tog upp ärendet men ansåg inte att det var en olagligt.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".