Maria Källsson VD Bok och blibliotek
Maria Källsson, VD Bok och bibliotek Foto: Ola Kjelbye

Bokmässan ändrar sina riktlinjer för utställarna

Maria Källsson berättar om ställningstagandet
1:04 min

Om det vore Bokmässa i dag så skulle Nya Tider kunna vara en möjlig utställare. Det uppger Maria Källsson VD för Bok och bibliotek.

"Även främmande och avskyvärda åsikter av olika ideologiskt ursprung måste kunna rymmas på en bokmässa." Det skriver Maria Källsson och Jürgen Boss, vd:ar för bokmässorna i Göteborg och Frankfurt, i en debattartikel som publiceras i Dagens Nyheter.

Uttalandet kommer efter diskussionerna om mässans hantering av den högerextrema tidningen Nya Tiders medverkan på Bokmässan. Detta innebär i praktiken att Nya tider åter kan komma att medverka.

Öppen arena

Maria Källsson menar att det tyvärr är priset en bokmässa måste betala för att vara en öppen, demokratisk arena med yttrandefriheten som icke förhandlingsbar bas.

– Det är ett hypotetiskt resonemang. Nya tider har ännu inte ansökt om att få ställa ut. Skulle det vara bokmässa idag definierar vi det som så att de skulle kunna vara en möjlig utställare. Men saker och ting kan ju inträffa på vägen. Och nu har vi skrivit om våra avtal så att våra avtal är konstruerade på det sättet att vi kan säga upp dom. Om någon skulle bryta mot svensk lag, eller det finns bevis kring våld, för vi fördömer ju allt våld, säger Maria Källsson, vd för Bok & Bibliotek som även poängterar att varje enskild utställare granskas och bedöms och att mässan har sista ordet.

Finns det någon gräns, terrorstämplade organisationer, kan de medverka?

– Alltså, absolut, det är såklart att det finns en gräns. Det som inte är lagligt ska inte finnas på en bokmässa. Och som jag sa var ju relevans för oss en viktig princip och vi fördömer allt våld, säger hon och fortsätter:

– Så en kamporganisation, ibland dras till exempel Nordiska motståndsrörelsen upp som en aktör, att ha en nazistisk kamporganisation som utställare är ju otänkbart för oss som slår vakt om de demokratiska principerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".