Snödrottningen med  Susanna Stern i rollen på Malmöoperan.
1 av 4
Snödrottningen med Susanna Stern i rollen på Malmöoperan. Foto: Jan Wieslander.
janne
2 av 4
Blomstergumma-Maria Streijffert Gerda-Frida Johansson Foto: Jan Wieslander
benjamin
3 av 4
Benjamin Staern Foto: David Richter
bild
4 av 4
Elisabeth Linton, regissör Foto: David Richter

Ny "Snödrottningen" redo för Malmöoperan

Staern: "Tonalt när folk är trevliga, dissonant när folk är otrevliga"
2:20 min

HC Andersens "Snödrottningen" är ständigt tolkad i olika former, och i helgen är det Malmö operas tur med en helt nykomponerad barnopera. Kompositören Benjamin Staern låter musiken berätta om den som sjunger är god eller ond.

– Det goda, när folk är trevliga, låter jag representeras av det tonala fältet. Och när folk är otrevliga, det onda, då är musiken ganska dissonant.

Inspirationen till sina kompositioner har han annars fått alltifrån Puccini, Monteverdi, Wagner till symfonirock och popbandet Genesis, säger kompositören. Musikaliskt är det snabba kast i tempo och stilar.

– Jag tänker att det som en helhet där det händer en massa saker och har man för långa sträckor, då tycker man att det blir tråkigt och då tycker även barnen att det blir tråkigt, säger Benjamin Staern.

Storyn handlar om Gerda vars kompis kaj blivit bortrövad och förhäxad av den onda Snödrottningen. Och i sökandet efter att hitta Kaj träffar Gerda prinsar, prinsessor, kråkan och blomstergumman. På scen använder sig teatern av hela effektmaskineriet, det är snabba  och många scenskiften. Egentligen är det konstigt att Snödrottningen tolkats så många gånger i olika sammanhang, tycker regissör Elisabeth Linton:

- Den största utmaningen är att HC Andersens saga är ganska lång och innehåller oerhört många karaktörer och  ställen och därför är det mycket vi ska hinna berätta på kort tid.

För Benjamin Staern har däremot just de många skiftningarna varit del av inspirationen.

– Man behöver hela tiden stimulera och serva publiken med intryck. Det kan bli för mycket. Men jag är beredd att ta den risken, för barn gillar när det händer mycket saker och ting, säger han.

Premiär på Snödrottningen är på lördag den 17e december.

David Richter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".