Facebooks Mark Zuckerberg. Foto:AP Photo/Eric Risberg
Facebooks Mark Zuckerberg. Foto:AP Photo/Eric Risberg

Facebook ska granska misstänkt falska artiklar

Kulturnytts Fredrik Björkman om Facebooks krafttag mot falska nyheter
2:55 min

Efter kritiken att desinformation på Facebook påverkat det amerikanska presidentvalet kommer nu ett nytt verktyg – ska granska och "flagga" falska artiklar.

Under torsdagen meddelade Facebook att de kommer att granska innehållet som publiceras. Bland annat kommer de använda sig av journalister och oberoende aktörer. 

Falskt om USA-valet

Inför presidentvalet den 8 november kunde man på Facebook hitta påhittade nyheter om att påven Franciskus gav sitt stöd till Donald Trump i presidentvalet. Eller att en av FBI-agenterna som utredde Hillary Clinton blivit mördad under märkliga omständigheter.

Falska artiklar väckte debatten om vilket ansvar Facebook hade för det demokratiska samhället i USA. Vissa frågade sig till och med om desinformationen hade inverkan på valresultatet.

Kritik som tillbakavisades som "befängd" av Mark Zuckerberg som också framhållit att de tar problemet med desinformation på allvar.

Material ska "flaggas"

Det nya granskningsverktyget ska användas för att varna för falska artiklar. Tanken är att misstänkt material ska granskas av en tredje oberoende part - till exempel ett mediehus eller ett företag som inriktar sig på faktagranskningar - och "flaggas" om den inte håller måttet.

Granskningen baseras på det journalistiska institutet Poynters principer om hur fakta ska underbyggas. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".