Kent 2016, under avskedsturnén. Stina Stjernkvist/TT.
1 av 3
Kent 2016, under avskedsturnén. Foto: Stina Stjernkvist/TT.
En gull, äldre byggnad i sten med tre träd framför vid en gata. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
2 av 3
Gymnasieerna måste se över sin verksamhet och anpassa sig efter det minskade antalet elever, menar Skolverket. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
St.Eskils gymnasium i Eskilstuna 16 december, 26 år sedan Kent bildades.
3 av 3
St.Eskil, 16 december, 26 år sedan Kent bildades. Foto: Linnea Wannefors/Sveriges Radio.

Rockbandet Kent tar farväl i helgen med sista video

"De har gått här och blivit så stora så då kanske det kan gå bra för mig också"
0:52 min

Med enbart två spelningar kvar på sin avskedsturné meddelar Kent att bandets fans får en sista present i form av en musikvideo på söndag.

Bandets hemsida har uppdaterats med ett kort videoklipp och orden "Den sista sången, hela videon, 18 december 13.00" skriver TT.

Det har redan börjat spekuleras i om det enbart rör sig om en liveupptagning av just låten "Den sista sången" eller om det kan vara en mer omfattande konsertvideo som släpps på söndag.

Hyllningar i P4 Sörmland

Rockgruppen Kent såg ljuset första gången i Eskilstuna och staden har satt sina spår i såväl texter som referenser. P4 Sörmland tar en minivandring i Kents fotspår tillsammans med Rocco Gustavsson, Kentkännare.

Han har varit med hela vägen från det unga 90-talet och kan mycket om gruppen. Rocco Gustavsson har de senaste somrarna arrangerat historiska vandringar i Eskilstuna i pop- och rockmusikens spår och då förstås gått i Kents fotspår.

I dag följde vår reporter, Linnéa Wannefors, med på en historisk promenad, med start vid St. Eskils gymnasium, där allt en gång började. På café Grönan bestämde sig Joakim Berg och Martin Sköld att bilda ett band.

De besökte också platsen vid Bruksgatan/Smedjegatan i de gamla kvarteren där svartklubben Max 500 låg. Namnet är också titeln på en låt av Kent. 

Rocco Gustavsson gick i skolan i Katrineholm och var punkare. Han kom till Eskilstuna på 80-talet och beskriver Eskilstuna på den tiden som en "hård stad".

– Eskilstuna var inte en så rolig stad. Den här staden som vi har i dag kommer aldrig föda några Kent. Det var en hård stad, en hård miljö och attityd och tydliga riktlinjer vilka man umgicks med och inte. Det beskrivs väldigt tydligt i Kents texter. Man skriver inte en låt som Spökstad om det inte finns anledning till det. Den stämmer extremt bra på den tiden. Antingen höll man på med musik eller idrott. 

Kent meddelade i mars i år att de lägger av. Hittills har det blivit 25 konserter under avskedsturnén och på lördag är det final på Tele2 Arena.

Rocco var med och arrangerade tidiga konserter med Kent och under lördagen ser han gruppens sista konsert i Stockholm under lördagen. 

– Det är blandade känslor. Man blir sentimental, men jag ser väldigt mycket fram emot vad som kommer efter Kent, vad de kommer att hitta på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".