Sakajärvi med Aitikgruvan i bakgrunden. Foto: Sveriges radio
Arkivbild. Sakajärvi med Aitikgruvan i bakgrunden. Foto: Jonas Johansson/Sveriges Radio.

Boliden får böta för förstörd fornlämning

Ann-Christine Burman: Nu får vi aldrig veta hur gammal den var
1:37 min

Boliden AB får böta 100 000 kronor för fornminnesbrott i Sakajärvi i närheten av Aitikgruvan utanför Gällivare. En härdplats där totalförstördes i samband med markarbeten i somras.

Hur gammal den var vet man inte, säger Ann-Christin Burman, antikvarie vid länsstyrelsen.

– Vi vet inte med säkerhet. Nu i och med att den är borta kan vi inte ta reda på det heller.

Var det en viktig fornlämning?

– Alla fornlämningar är viktiga eftersom de är ju arkiv för vår historia innan vi fick skriften.

Härdplatsen, alltså en plats där människor eldat, hade märkts ut av arkeloger och Boliden hade fått information att den skulle undersökas innan gruvbolaget fick schakta i området nära Sakajärvi.

– När Norrbottens museum skulle göra undersökningen var den bortschaktad med maskin. Så någonstans där på vägen hade det väl blivit någon kommunikationsmiss.

Länsstyrelsen åtalsanmälde Boliden för fornminnesbrott och företaget har erkänt och godtar den företagsbot på 100 000 kronor som åklagarmyndigheten beslutat ska bli straffet.

Boliden har tagit lärdom av fadäsen och har nu sett till att fornlämningar på gruvbolagets mark i Aitikområdet fått tydligare utmärkning i fält och informationen till berörda entreprenörer har förtydligats.

Är du nöjd med att Boliden får böta 100 000 kronor?

– Det hade ju varit mycket bättre att vi hade fått undersöka den och fått den information som den här fornlämningen hade, men det är klart, det är också bra att man på det sättet förstår allvaret med att förstöra en sådan här lämning.

Att fornminnen förstörs som i det här fallet sker inte ofta.

– Men däremot är det inte helt ovanligt att fornlämningar förstörs och skadas, tidigare har det ofta varit i samband med markberedningar i skogsbruket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".