Fyra av de artister och band som stått för årets bästa album.
Fyra av de artister och band som stått för årets bästa album. Foto: Radiohead, Hanna Järver, Gustave Tiger: Press. Dungen: Ken Andersson

Musikåret 2016: Bortgångar och besvikelser men också ljusglimtar

Kalle Kovács: "Drogs till de lite mörkare albumen i år"
2:03 min

Här kommer en inte allt för munter tillbakablick på musikåret 2016. Ett år präglat av bortgångar och besvikelser, men förstås också några ljusglimtar, tycker Kalle Kovács.

Från David Bowies ”Blackstar” i början av januari till Dungens ”Häxan” i slutet av november. Början och slutet av musikåret 2016 gav verkligen mersmak. Mellan dessa album fick också de så kallade ’visuella albumen’ en mindre boom, alltså album som släpps med kortare filmer som komplement. Dessutom blev hemlighetsmakeriet kring släppdatum en trend.

Hur gärna jag än vill så kan jag inte beskriva det här året som ett överlag bra musikår, åtminstone inte på svensk mark. Jag är rätt säker på att jag i år lyssnade mer på album som släpptes förra året och året dessförinnan än i år. Både Laleh och Håkan Hellström virrade bort sig och Amanda Bergman som på förhand ju kändes så lovande ville verkligen inte lyfta utöver låten Falcons.

De många bortgångar som i år präglat musikåret har legat som en mörk och dyster filt över allt. David Bowie, Prince och Leonard Cohen är bara tre av en alldeles för lång lista över bortgångar, och kanske förklarar det varför jag drogs till de lite mörkare plattor. Detta trots att det var härligt att få höra Marit Bergman på svenska, Ebbot Lundbergs debut med The Indigo Children och Iris Viljanens soloalbum.

Apropå mörkt och dystert - Emil Jensens EP ”Gå aldrig ombord” varmt i spelaren. Kents avsked likaså. Och kanske främst Radioheads ”A Moon Shaped Pool” som nog tusan ändå är årets bästa album.

Tio album att lyssna på från det gångna året, enligt Kalle Kovács

  1. Radiohead – A Moon Shaped Pool
  2. Dungen – Häxan
  3. Hanna Järver – Närke (EP)
  4. Tycho – Epoch
  5. Gustave Tiger – Chaste and Mystic Tribadry
  6. Opeth – Sorceress
  7. David Bowie – Blackstar
  8. Leonard Cohen – You Want It Darker
  9. Daughter – Not To Disappear
  10. Villagers – Where Have You Been All My Life?
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".