Barnboksåret 2016. Illustrationer av Beatrice Alemagna, Matilda Ruta, Francesca Sanna och Philip Edquist.
Barnboksåret 2016. Illustrationer av Beatrice Alemagna, Matilda Ruta, Francesca Sanna och Philip Edquist. Foto: Barnboksåret 2016. Illustrationer av Beatrice Alemagna, Matilda Ruta, Francesca Sanna och Philip Edquist.

2016 var ett barnboksår för både barn och vuxna

Barnboksåret 2016 enligt Viveca Bladh
0:57 min

Det har varit ett barnboksår fyllt av böcker som tagna ur nyhetsrapporteringen - Viveca Bladh ser tillbaka på ett år då det var i barn och ungdomsböckerna man hittade berättelserna om flykt och om att ha en plats i världen där man får vara den man är.

Författaren Barbro Lindgren sa i en intervju i år att vuxna inte tror att barnlitteratur är för dem, men frågan är om inte barnboksåret 2016 är på väg att ändra på det. Både svenska och översatta böcker har skildrat krig och flykt för barn i spännande, sorgliga, vackra och varma böcker till exempel den vardagsnära "Åka buss" av Henrik Wallnäs och Matilda Ruta  "Pudlar och pommes" av Pija Lindenbaum, men också mitt i kriget i Francesca Sannas fantastiska bilderbok "Flykten". När det har varit tungt att prata med barn om vad som händer i krig så har böckerna varit både en sorg och en tröst att läsa. Och berättelsen från flyktinglägret i "Det flygande tältet" av Raina Issa och Sawsan Nourallah ger ansikte åt flyktinglivet som en reportagebok.

2016 är också året med böcker om att få vara den man är Mats Strandbergs "Monstret i natten"-serie och den både underhållande och viktiga komma ut-boken "Brorsan är kung" av Jenny Jägerfeld liksom Malin Nilssons och Vanessa López bok "Det är jag som är Mickan!" – det är berättelser istället för pekpinnar.

Kolla också in Ida Sundin Asps bilderbok "Idag vet jag inte vem jag är" om en äldre som börjat tappa minnet och barnbarnet som fyller i och liksom visar världen på nytt för den gamle. På samma gång smärtsamt och hoppfullt om att ha en plats i världen för både barn och vuxna.

Barnboksåret 2016

1. Flykten av Fransesca Sanna (Rabén &Sjögren)

2. Billie avgång 9:42 till nya livet av Sara Kadefors (Bonnier Carlsen)

3. Idag vet jag inte vem jag är av Ida Sundin Asp (Urax/Bokslukaren)

4. Åka buss av Henrik Wallnäs och Matilda Ruta (Natur & Kultur)

5. Brorsan är kung av Jenny Jägerfeld (Rabén &Sjögren)

6. En flod av Marc Martin (Mirando)

7. De fem skavankerna av Beatrice Alemagna (Mirando)

8. Det flygande tältet av Raina Issa och Sawsan Nourallah (Bonnier Carlsen)

9. Ingenting och allting av Nicola Yoon (Bonnier Carlsen)

10. Kanske ett äpple? Av Shituke Yoshitake (Rabén &Sjögren)

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".