De tre bästa serierna i år: Girls, Stranger Things och Better Things
De tre bästa serierna i år: Girls, Stranger Things och Better Things Foto: "Girls": HBO "Stranger Things": Netflix "Better Things": HBO © 2016 Fox and its related entities. All rights reserved.

TV-året 2016: bland revivals och dålig underhållning finns fina guldkorn

Jonathan Eklund om tv-året: "Trivsel-tv:n var tråkigare än på länge"
1:59 min

Kulturnytt i P4:s Jonathan Eklund blickar bakåt för att se vad vi egentligen ägnade våra tv-timmar åt – och visst fanns det bra grejer bakom fasaden.

Någonstans känns det, så här i backspegeln, som att tv-året 2016 bestått av två saker. Dels rena revivals av sedan länge nedlagda serier som Gilmore Girls och Arkiv X eller för den delen gamla filmer som blivit serier, som Rush Hour och Dödligt Vapen. Och dels välkända, tittarsuccé-koncept a la "På Spåret", "Allt för Sverige" och allehanda dejtingprogram. Men det är såklart att hårdra det hela. För visst, inget av de där beprövade tv-koncepten har väl blomstrat i år, "Så mycket bättre" har väl exempelvis en riktig snooze-säsong bakom sig. Men istället har ju storserier som "House of Cards", "Game of Thrones", "Orange is the new black" och "Girls" levererat riktigt bra underhållning. Och den norrländsk/franska krim-serien Midnattssol fick ju oss alla att snacka svensk tv igen. På gott och ont kanske ska tilläggas, med all kritik som serien fått motta från olika håll. 

En kanske inte ska vara allt för kritisk, även om trivsel-tv:n varit tråkigare än på länge

Sen har det ju också kommit ett gäng nya serier som man bara fallit pladask för. Som HBO:s vardagskomedi "Better Things",  Netflixs annorlunda relationsserie "Easy" och deras retroskräckis "Stranger Things". Så, en kanske inte ska vara allt för kritisk, även om trivsel-tv:n varit tråkigare än på länge, för med alla streamingtjänsters enorma utbud har det ju ändå funnits lite tv-guld för var och en av oss.

Årets bästa tv-serier

1. Better Things
2. Girls
3. Stranger Things
4. Orange is the new black
5. Easy
6. The Night Of
7. The get down
8. Roots
9. Atlanta
10. Game of Thrones

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".