Omslaget till den svenska utgåvan av Elena Ferrantes "Min fantastiska väninna".
Omslaget till den svenska utgåvan av Elena Ferrantes "Min fantastiska väninna".

Litteraturåret 2016 kantat av skvaller och debatt

2016 var pseudonymen Elena Ferrantes år då boken "Min fantastiska väninna" kom på svenska, men avslöjandet om författaren är talande för litteraturåret 2016.

Elena Ferrante debuterade 1992 men det var först 2016 som Neapel-sviten, som inleds med "Min fantastiska väninna", kom ut på svenska. Den blev hyllad här liksom i resten av världen. Men 2016 var också året då journalisten Claudio Gatti genom en ekonomisk granskning drog paralleller mellan översättaren Anita Raja och hennes mans lägenhetsköp och framgångarna med böckerna (som också blivit succéfilmer) och drog slutsatserna att detta måste vara författaren. Avslöjandet väckte stor uppmärksamhet, men gjorde också många rasande. Kunde inte litteraturen få hållas i fred?

Litteraturdiskussioner blev det också efter en av årets mest omtalade skilsmässor, som fick en ytterligare nivå i och med att båda parterna också gav ut böcker: Ebba Witt Brattströms "Århundradets kärlekskrig"  och Horace Engdahls "Den sista grisen". Debatten om hur mycket av skilsmässan man skulle läsa in i böckerna gick inte att komma förbi från de största kulturbevakarna till minsta bokcirkel. Att även paret Knausgård gick skilda vägar fick nog de biografiskt orienterade litteraturvetarna att jobba på högvarv.

Debatt utan like blev det också då Svenska akademiens ständiga sekreterare Sara Danius uttalade orden "Nobelpriset i litteratur 2016 tilldelas Bob Dylan som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen” – var det verkligen rätt att han fick Nobelpriset i litteratur? Sen blev det ju inte bättre av att han inte kommenterade utnämningen förrän långt senare. Eller tog sig till prisutdelningen.

Här är redaktionens tips från litteraturfloden 2016:

Viveca Bladh gillade:

Lucia Berlins "Handbok för städerskor" som kom ut på svenska i år.

Jonathan Eklund gillade:

Bim Erikssons "Det kändes lugnt när mina känslor dog" - en serieroman.

Ylva Nilsson:

Alex Schulmans "Glöm mig".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".