Författaren Kajsa Gordan.
Författaren Kajsa Gordan. Foto: Viktor Gårdsäter.

Barn som hjälper gömda barn i Kajsa Gordans barnbok

6:15 min

Författaren Kajsa Gordans pappa kom till Sverige som 16-åring efter Kristallnatten i Tyskland på 1930-talet. Nu har hon skrivit en barnbok om att vara gömd flykting och barn som hjälper flyktingar.

"Om jag får stanna" handlar om vännerna Ilona och Stella. Det är den där slags vänskapen när man är barn när man vill göra allt tillsammans. Men ofta går det inte. Ilona måste ofta göra ärenden för sina föräldrar eftersom familjen lever gömd. Hon får inte synas på klassfoton och hon tvekar att ta hem kompisar. Vänskapen blir än viktigare när vardagen vacklar gång på gång i väntan på besked från myndigheterna.

Boken om Ilona och Stella började med att Kajsa Gordan skrev på en annan historia.

– Och så smög sig det här på eftersom vi har den situation som vi har i samhället och jag läste om barn som hjälper andra barn. Det är ju så att barn som lever gömda går i vanliga klasser i skolan och det blir väldigt märkliga situationer när de går där år ut och år in och har sina klasskompisar men när det får utvisningsbeslut så börjar klasskompisarna att kämpa för dem.

Inför boken har Kajsa Gordan träffat gömda i ett kloster och intervjuat flyktingar och nunnor.

– Jag hade ingen aning om hur det kändes att leva gömd.

Tänkte du på att du behövde väga det vardagliga mot hotet om utvisning?

– Jag ville absolut inte skriva en för mörk bok. Jag ville skriva en bok man orkar ta till sig. Och det är inte för mörkt heller.

– Man mår inte dåligt i varje sekund av det här hotet som hänger över en. Så är det ju när man mår dåligt, så kommer det fram ibland och så trycker man bort det och så gör man andra saker. Skrattar, spelar fotboll, förälskar sig. Men så kommer det tillbaka och det ville jag berätta om.

Temat ligger nära Kajsa Gordan, vars pappa själv kom till Sverige som flykting från Tyskland och jobbade som psykolog fram tills han var 93 år gammal. I sitt yrke träffade han många flyktingar. Det var ibland ett ideellt arbete då många inte hade råd att betala själva. Och han visste hur det var. När han själv kom till Sverige hade han ingenting.

– Men på folkhögskolan fanns lärare som såg till att han fick bo där och lära sig svenska.

Han utbildade sig inom lantbruk men gick sedan vidare med akademiska studier och blev en av Sveriges första psykologer innan det fanns en färdig utbildning i landet.

– Pappas bakgrund har funnits där hela tiden, dels att han var så envis och framåt, men hade det inte funnits så många välvilligt inställda människor runt omkring honom, som hjälpte honom så hade han inte kunnat få en framtid i Sverige.

Kajsa Gordan har skrivit barnböcker sedan 2008 då hon debuterade med "Kärlek och dynamit" och har skrivit böckerna om hunden "Kjelle" och "Harry, Gunnar..."-böckerna.

– Det jag tycker så mycket om och det som gjorde att jag skrev den här boken är att det är så självklart för barn att hjälpa till. Om det är något som behöver hjälp så fattar de blixtsnabbt och samlar in gosedjur och pengar eller tioåringar som skriver till Migrationsverket.

"Om jag får stanna" kommer i slutet av januari 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista