Harrison Ford, Carrie Fisher och Mark Hamill i "Star Wars IV - A New Hope" från 1977.
1 av 4
Harrison Ford, Carrie Fisher och Mark Hamill i "Star Wars IV - A New Hope" från 1977. Foto: TT
Carrie Fisher och Mark Hamill på svensk pressträff inför premiären av Stjärnornas krig" 1977 i Sverige
2 av 4
Carrie Fisher och Mark Hamill på svensk pressträff inför premiären av "Stjärnornas krig" 1977 i Sverige Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT/
Harrrison Ford (Han Solo) Anthony Daniels (C3P0), Carrie Fisher (Leia) och Peter Mayhew ( Chewbacca)
3 av 4
Harrrison Ford (Han Solo) Anthony Daniels (C3P0), Carrie Fisher (Leia) och Peter Mayhew ( Chewbacca) Foto: AP Photo, File
Carrie Fisher
4 av 4
Carrie Fisher, NewNowNext Awards in Los Angeles, 2011 Foto: Chris Pizzello

Carrie Fisher är död

Roger Wilson: Leia var en av de första kvinnliga, coola actionhjältarna
3:33 min

Hollywoodstjärnan som blev mest känd för rollfiguren prinsessan Leia i "Star Wars"-filmerna, blev 60 år gammal.

Carrie Fisher drabbades av en hjärtattack under en flygresa från London till Los Angeles förra veckan. Hon hade varit i London för att spela in avsnitt av komediserien "Catastrophe" och fördes till sjukhus så snart flygplanet landat i Los Angeles. Sedan följde motstridiga uppgifter om skådespelarens hälsotillstånd. 

Kulturredaktionens Roger Wilson om Carrie Fisher:

Vad var det som gjorde Carrie Fishers insats i Star Wars-filmerna så speciell?

Förutom att Star Wars var ett gigantiskt populärkulturellt fenomen i sig så var Carrie Fishers rollfigur, prinsessan Leia, en ovanligt cool och självständig kvinna för att förekomma i en Hollywoodfilm på den här tiden.

Man skulle till och med kunna kalla Leia en av de första kvinnliga actionhjältarna, en föregångare helt enkelt.
Fisher var bara 19 år när inspelningarna av den första Star Wars-filmen började, och hade bara gjort en filmroll tidigare (Shampoo, 1975).

I självbiografin "The Princess Diarist" som släpptes i förra månaden skriver hon på ett mycket underhållande sätt om bland annat sitt dåliga självförtroende, hur filmstudion ville att hon skulle gå ner i vikt inför inspelningen och regissören George Lucas i stort sett obefintliga instruktioner.

Men i filmen ser man inget av det här. Här är Carrie Fishers Leia bara extremt cool, kompetent och självständig.

Hur såg resten av hennes karriär ut?

En sån här roll är förstås både en välsignelse och en förbannelse, och för Carrie Fisher blev prinsessan Leia på gott och ont en figur som hon aldrig kunnat göra sig kvitt.

Bland de filmer hon gjorde efter Star Wars så tycker jag att rollen i den romantiska komedin "När Harry träffade Sally" är en av hennes mest minnesvärda. Hon gjorde också mindre roller i allt från "Blues Brothers" till "Hannah och hennes systrar".

Att hon har ett stort mått av självdistans syntes till exempel i cameon i skräckfilmen "Scream 3", där hon själv skrev replikerna där hon driver med både sig själv och George Lucas.

Under perioder av sitt liv hade Carrie Fisher också stora problem med droger, något som troligtvis också påverkat hennes karriär.

Carrie Fisher skrev också böcker och filmmanus?

Ja, bland annat romanen "Postcards from the Edge" (Vykort från drömfabriken), som delvis är självbiografisk och handlar om en skådespelerska som flyttar hem till sin mamma efter en överdos. Fisher skrev också manuset till filmatiseringen, där Meryl Streep spelade huvudrollen.

Carrie Fisher har överhuvudtaget varit väldigt öppen kring sitt drogmissbruk, och senare även sin bipolära diagnos, liksom hon bjussat på bisarra detaljer från sin uppväxt med sin mamma, Hollywoodikonen Debbie Reynolds.

Det självbiografiska temat återkom i "Wishful drinking", en monolog som hon själv framförde, bland annat på Broadway, och som senare även kom ut i bokform. Så sent som i november i år kom också hennes memoarer, "The Princess Diarist", ut.

Frispråkigheten och ärligheten gjorde sig också påmind under promotionarbetet inför Star Wars-filmen "The Force Awakens", då Fisher sa precis vad hon kände för under intervjuerna, gärna om Hollywoods syn på kvinnor.

Mindre känt är kanske att Carrie Fisher också arbetade som manusdoktor, det vill säga var med och fixade till manuset till filmer som till exempel "Dödligt vapen 3", "Outbreak"och "The Wedding Singer"

Hur blir det med de kommande Star Wars-filmerna, nu när Carrie Fisher gått bort?

Del åtta i Star Wars-sagan är redan inspelad, men det lär vara så att Fisher även skulle vara med i del nio. Frågan är ju om man nu på något sätt måste ändra i handlingen och skriva ut prinsessan Leia ur historien nu.

Å andra sidan använde man ju sig av en datoranimerad version av en avliden skådespelare i den allra senaste Star Wars filmen, "Rogue One". Kanske är det en lösning?

Carrie Fisher

Född 1956 i Los Angeles.

Filmdebuterade i "Shampoo" 1975 och gjorde ytterligare ett 30-tal filmroller under karriären.

Romandebuterade med "Postcards från the edge" 1987.

Har skrivit två självbiografier: "Wishful Drinking" (2008) och "The Princess Diarist" (2016).

Var gift med artisten Paul Simon 1983-1984.

Carrie Fisher var öppen med sitt missbruk och berättade bland annat att hon tog kokain under inspelningen av "Rymdimperiet slår tillbaka".

Tog en självmedicinerad överdos och hamnade på sjukhus 1985. Händelsen och omständigheterna kring den ligger till grund för "Postcards From the Edge".

Carrie Fisher var en av de mest anlitade "manusdoktorerna" i Hollywood, det vill säga en person som anlitas för att förbättra redan skrivna manus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".